2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Orbán Balázs: A nemzeti érdek a döntő a tagállamok és az EU viszonyában

Minden tagállamnak tisztában kell lennie azzal, hogy melyek a nemzeti érdekei az EU-hoz fűződő viszonyában - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy könyvbemutatón Budapesten, csütörtökön.

  • Orbán Balázs: A nemzeti érdek a döntő a tagállamok és az EU viszonyában

Orbán Balázs Az EU brit szemmel című kiadvány bemutatóján a politikus kiemelte: a tagállamok és az unió viszonya többnyire jogi nyelven, a szabályozásról szóló vitákban a szuverenitás és a szubszidiaritás témakörében fogalmazódik meg. A dilemma az, hogy a döntéseket a nemzetállamok vagy nemzetek feletti szervezetek hozzák-e, illetve, hogy a döntések minél közelebb szülessenek meg azokhoz, akikre vonatkoznak.

Ha Brüsszel nem veszi komolyan, hogy egyes tagállamok aggódnak, például a kettős mérce, vagy a nemzeti identitás megsértése miatt, akkor olyan tragikus fordulatok következhetnek, mint a Brexit, Nagy-Britannia távozása az unióból - mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy ezt pedig mindenki el akarja kerülni.

A Brexithez hasonló "kisiklások" elkerüléséhez segíthet hozzá a Századvég Kiadónál megjelent Az EU brit szemmel című kiadvány - vélekedett Orbán Balázs.

A kötet azt a 2012-2014 között készült brit kormányzati jelentést dolgozta fel, mely a brit nemzeti érdekek szempontjából tekintette át a tagállam és az EU közötti hatáskörmegosztást. A több ezer oldalas brit jelentés mintegy 350 oldalas magyar szintézise röviden áttekinti az Egyesült Királyság és az EU viszonyát, a Brexit előzményeit, majd részletesen tárgyalja 32 szakpolitika esetében a tagállam és az unió közötti hatáskörmegosztás előnyeit és hátrányait, dilemmáit többi között az egészségügyben, az adózásban, a versenyjog, a migráció, az oktatás, a környezetvédelem és az energetika területén.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!