2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Önmagát ünnepelte Trump

Hír TV

2018. január 31., szerda 07:13, frissítve: szerda 15:30

Saját elnökségét dicsérte Donald Trump első évértékelő beszédében. Kiemelte, hogy megválasztása óta majdnem 2,5 millió munkahely jött létre, és azt ígérte: a februárban bevezetett adócsökkentéssel több millió amerikai takaríthat meg pénzt. Az elnök a kongresszus előtt beszélt, és pártoktól független összefogást kért a bevándorlási reformhoz. Trump azt is bejelentette, hogy nem záratja be a guantánamói börtönt.

Összefogásra szólított fel Donald Trump elnökségének első évértékelő beszédében. Az amerikai elnök hosszan sorolta az esztendő eredményeit, kijelentette, hogy kormányának a választás óta 2,4 millió új álláshelyet sikerült teremtenie, és azt ígérte, hogy amerikaiak milliói fognak februártól nagyobb fizetést hazavinni a tavaly év végén törvénybe iktatott adócsökkentések miatt. Trump kompromisszumot ajánlott a bevándorlás reformjának ügyében. Mint mondta, lehetőség van arra, hogy állampolgársághoz vezető utat teremtsenek 1,8 millió olyan ember számára, akit gyermekként illegálisan vittek be az Egyesült Államokba. Cserébe ismét azt kérte a kongresszustól, támogassa a déli határfal megépítését, amely kampányának egyik fő ígérete volt.

Az elkövetkező néhány hétben a szenátus és a képviselőház a bevándorlási reformcsomagról fog dönteni. Az elmúlt hónapokban a kormányom gyakran találkozott demokrata és republikánus képviselőkkel, hogy kétpárti támogatású reformokat hozzunk. A tárgyalások alapján részletes tervet mutattunk be a kongresszusnak, amelyet mindkét pártnak támogatnia kellene, tisztességes kompromisszumként – ahol senki sem kap meg mindent, amit akar, de az ország meghozza a kritikus reformokat, amelyekre szükség van, és amelyeket meg kell hozni – hangoztatta Trump.

Az Egyesült Államok védelméről beszélve azt mondta: kormányának szüksége van minden felhatalmazásra, hogy őrizetbe vehesse a terroristákat, bárhol is vadásszák le őket. Az elnök egyúttal megerősítette a fehér házi beszéde kezdetéhez időzített bejelentését, hogy utasította védelmi miniszterét az amerikai haderő fogolypolitikájának felülvizsgálatára és a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor további működtetésére.

A múltban bolond módon veszélyes terroristák százait engedtük szabadon azért, hogy aztán a csatamezőn találkozzunk velük újra, ilyen volt az Iszlám Állam vezetője, Al-Bagdadi is. Ezért ma teljesítek egy ígéretet: most írtam alá egy rendeletet, amelyben Mattis minisztert arra utasítom, hogy vizsgálja felül a katonai fogva tartás politikáját, és tartsa nyitva a guantánamói börtöntábort – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump szorgalmazta az Egyesült Államok hadseregének, valamint nukleáris fegyverzetének fejlesztését is.

Modernizálnunk kell, és újra kell építenünk a nukleáris fegyverzetünket, amelyet remélhetőleg sosem kell használnunk, de olyan erősnek és hatalmasnak kell lennie, hogy elrettentsen minden nemzetet és mindenkit bármilyen nemű agressziótól – jelentette ki az elnök.

Ez a kormányzat nemcsak azokat a törvényeket támadja, amelyek védenek minket: annak az eszméjét támadja, hogy mindannyian védelmet érdemlünk. Nekik a méltóság nem az, amivel születünk, hanem amit érünk a vagyonunk, az ismertségünk, a sajtónk és a támogatóink száma alapján. Nem beszélve a társunk neméről, a születési helyünkről, a bőrünk színéről és az Istenükről, akihez imádkozunk – fogalmazott Joe Kennedy demokrata szenátor.

A CNN felmérése szerint a tévénézők 48 százaléka nagyon pozitívan értékelte Donald Trump évértékelő beszédét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!