2020. augusztus 8.,
szombat, László napja

Öngyilkos támadások Afganisztánban

2020. május 13., szerda 12:17

Az amerikai külügyminiszter arra szólította fel az afgán kormányt, hogy működjön együtt a tálibokkal. Mike Pompeo azért erőlteti a szövetséget a muszlim fundamentalistákkal, mert az amerikai kormány hosszú tárgyalások után megállapodott velük arról, hogy kivonja csapatait az országból. A tálibokra a még náluk is brutálisabb Iszlám Állam elleni fellépés miatt is szükség van Afganisztánban. A dzsihadisták a minap két véres terrortámadást elkövettek Afganisztánban.

Menekülnek az emberek egy kabuli kórháznál, ahol egy fegyveres támadó kezdett lövöldözni, A katonák hamar kiértek a helyszínre, a fegyveresek a kórház szülészetének kiürítésében is segítséget nyújtottak.

Egy rendőregyenruhát viselő férfi kezdett lövöldözni az őrökre és a kórház bejáratánál álló asszonyokra. Úgy láttam, négyen-öten is megsebesülhettek

- idézte fel a támadás pillanatait egy szemtanú.

A tálibok azonnal közölték, hogy nem ők a felelősek, más szervezet pedig nem jelentkezett.

A kórházi támadás idején azonban öngyilkos támadás is történt. A kelet-afganisztáni Nangarharban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Ott legkevesebb 15-en haltak meg és 45-en megsebesültek. Ezért a terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Az Iszlám Állam brutalitását már a tálibok is elítélték, sőt harcot is hirdettek ellenük. Azt nem tudni, hogy ez a szakítás mennyire őszinte és mennyiben taktikai manőver. Az Egyesült Államok a 2001-. szeptember 11-i terrortámadás után szállta Afganisztánt, de a tálibok azóta ellenségből tárgyalópartnerré lettek, akikkel februárban meg is állapodtak az amerikai csapatkivonás részleteiről.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ezért a tálibokkal való együttműködésre szólította fel az afgán kormányzatot, az Iszlám Állam ellenében. Hamid Karzai elnök elutasította a kérést: szerinte a tálibok is terroristák, ezért a hadsereget arra utasította, hogy mielőbbi indítsanak támadást ellenük.

HírTV