2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Öngyilkos támadások Afganisztánban

Az amerikai külügyminiszter arra szólította fel az afgán kormányt, hogy működjön együtt a tálibokkal. Mike Pompeo azért erőlteti a szövetséget a muszlim fundamentalistákkal, mert az amerikai kormány hosszú tárgyalások után megállapodott velük arról, hogy kivonja csapatait az országból. A tálibokra a még náluk is brutálisabb Iszlám Állam elleni fellépés miatt is szükség van Afganisztánban. A dzsihadisták a minap két véres terrortámadást elkövettek Afganisztánban.

  • Öngyilkos támadások Afganisztánban

Menekülnek az emberek egy kabuli kórháznál, ahol egy fegyveres támadó kezdett lövöldözni, A katonák hamar kiértek a helyszínre, a fegyveresek a kórház szülészetének kiürítésében is segítséget nyújtottak.

Egy rendőregyenruhát viselő férfi kezdett lövöldözni az őrökre és a kórház bejáratánál álló asszonyokra. Úgy láttam, négyen-öten is megsebesülhettek

- idézte fel a támadás pillanatait egy szemtanú.

A tálibok azonnal közölték, hogy nem ők a felelősek, más szervezet pedig nem jelentkezett.

A kórházi támadás idején azonban öngyilkos támadás is történt. A kelet-afganisztáni Nangarharban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Ott legkevesebb 15-en haltak meg és 45-en megsebesültek. Ezért a terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Az Iszlám Állam brutalitását már a tálibok is elítélték, sőt harcot is hirdettek ellenük. Azt nem tudni, hogy ez a szakítás mennyire őszinte és mennyiben taktikai manőver. Az Egyesült Államok a 2001-. szeptember 11-i terrortámadás után szállta Afganisztánt, de a tálibok azóta ellenségből tárgyalópartnerré lettek, akikkel februárban meg is állapodtak az amerikai csapatkivonás részleteiről.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ezért a tálibokkal való együttműködésre szólította fel az afgán kormányzatot, az Iszlám Állam ellenében. Hamid Karzai elnök elutasította a kérést: szerinte a tálibok is terroristák, ezért a hadsereget arra utasította, hogy mielőbbi indítsanak támadást ellenük.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!