2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Oltják az idősotthonok lakóit Nyugat-Európa országaiban

Meghaladta a kétmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma Spanyolországban. A dél-európai országban az utóbbi hetekben újra emelkedik a fertőzöttek száma. Közben Nyugat-Európa egyre több országában kapják meg a koronavírus elleni vakcinát az idősotthonok lakói. Az oltási folyamatot felgyorsíthatja a Moderna gyógyszergyártó vakcinája, amelynek első szállítmányai a jövő héten érkeznek meg az Európai Unió országaiba.

  • Oltják az idősotthonok lakóit Nyugat-Európa országaiban

A következő hat hétben 600 ezer Moderna-vakcinát várnak a 47 milliós Spanyolországban. A bizakodásra okot adó hír mellett a járvány újabb felívelő szakasza aggodalomra ad okot: átlépte a 2 milliót a fertőzöttek száma. Közülük több mint 51 ezren haltak meg a vírus miatt.

Az oltás ugyan megkezdődött, de továbbra is magas a a napi fertőzöttek száma Németországban. Lassan érkeznek az oltóanyag szállítmányok, és az elegendő létszámú egészségügyi személyzetről is folyamatosan gondoskodni kell. Ahogy máshol Európában, úgy Németország is az elsők között kapják meg a koronavírus elleni oltást az idősotthonok lakói és az ott dolgozók.

Az oltás nem kötelező, de a hatóságok azzal számolnak, hogy egész évben, sőt akár 2022 elejéig eltart majd az oltási kampány a 83 milliós országban.

Oltják a francia idősotthonok lakóit is. A nyugdíjasok mellett elsőbbséget élveznek az 50 év feletti egészségügyiek és a tűzoltók. December 27-e óta valamivel több mint 7 ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát a 67 milliós országban. Sokan viszont túl lassúnak tartják az eddigi ütemet.

Az oltás felgyorsítása azért is fontos lenne Franciaországban, mert a koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatának két kockázatos gócára bukkantak: az egyikre Bretagne-ban, a másikra a fővárosi régióban. A hatóságok szerint aggodalomra ad okot, hogy a két fertőző variáns olyanoknál jelent meg, akik nem jártak az Egyesült Királyságban, és nem is kerültek kapcsolatba olyan személlyel, aki onnan érkezett.

A 60 milliós Olaszországban meghaladta a 300 ezret a beoltottak száma. Ott is az idősek és az egészségügyben dolgozók kapják meg elsőként. Az idősotthonokban lakóknak különösen nagy segítséget jelent az oltás.

Elővigyázatosságból hónapok óta nem fogadhatnak látogatókat, nem találkozhatnak a rokonaikkal.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!