2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Oltást végző szakembereket kísérő rendőröket öltek meg Pakisztánban

MTI

2019. december 18., szerda 15:10

Fegyveresek tüzet nyitottak és megöltek Pakisztánban szerdán két rendőrt, akik egy gyermekbénulás elleni oltást végző csapatot kísértek az ország északnyugati részében.

Az incidens miatt fel kellett függeszteni az oltási programot a térségben, ahol gyakran előfordul a járványos gyermekbénulás. Pakisztánban az utóbbi évben jelentősen megugrott, 12-ről 100 fölé emelkedett a gyermekbénulásos esetek száma. Pakisztán ezzel - Afganisztán és Nigéria mellett - a világ azon három országának egyike, ahol járványos méreteket ölt a betegség.

Az esetek többségét (104-ből 75-öt) Pakisztán északnyugati részében jegyezték fel, ahol fokozott az iszlamista fegyveresek jelenléte. Vallási szélsőségesek az utóbbi hónapokban azzal riogatták az embereket a közösségi médiában, hogy gyerekek haltak meg szennyezett oltóanyagok miatt. Az oltást végző csapatokat külföldi ügynököknek bélyegezték, és összeesküvés-elméleteket szőttek az oltási kampányok köré, azzal riogatva, hogy a Nyugatnak azzal valójában a muszlimok sterilizálása a célja.

A pakisztáni kormány cáfolta ezeket a hamis elméleteket, és igyekezett rávenni a vallási vezetőket, biztosítsák az embereket arról, hogy az oltási kampányok kizárólag a gyerekek védelmét szolgálják.

A gyermekbénulás-ellenes oltások körüli gyanakvást az is fokozta Pakisztánban, hogy egy helyi orvos is segített az Egyesült Államoknak Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori vezetőjének a felkutatásában. Ugyanakkor oltásokat végző csapatok elleni támadások már 2011 - bin Laden likvidálása - előtt is előfordultak.

 

MTI