2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Oltást végző szakembereket kísérő rendőröket öltek meg Pakisztánban

Fegyveresek tüzet nyitottak és megöltek Pakisztánban szerdán két rendőrt, akik egy gyermekbénulás elleni oltást végző csapatot kísértek az ország északnyugati részében.

  • Oltást végző szakembereket kísérő rendőröket öltek meg Pakisztánban

Az incidens miatt fel kellett függeszteni az oltási programot a térségben, ahol gyakran előfordul a járványos gyermekbénulás. Pakisztánban az utóbbi évben jelentősen megugrott, 12-ről 100 fölé emelkedett a gyermekbénulásos esetek száma. Pakisztán ezzel - Afganisztán és Nigéria mellett - a világ azon három országának egyike, ahol járványos méreteket ölt a betegség.

Az esetek többségét (104-ből 75-öt) Pakisztán északnyugati részében jegyezték fel, ahol fokozott az iszlamista fegyveresek jelenléte. Vallási szélsőségesek az utóbbi hónapokban azzal riogatták az embereket a közösségi médiában, hogy gyerekek haltak meg szennyezett oltóanyagok miatt. Az oltást végző csapatokat külföldi ügynököknek bélyegezték, és összeesküvés-elméleteket szőttek az oltási kampányok köré, azzal riogatva, hogy a Nyugatnak azzal valójában a muszlimok sterilizálása a célja.

A pakisztáni kormány cáfolta ezeket a hamis elméleteket, és igyekezett rávenni a vallási vezetőket, biztosítsák az embereket arról, hogy az oltási kampányok kizárólag a gyerekek védelmét szolgálják.

A gyermekbénulás-ellenes oltások körüli gyanakvást az is fokozta Pakisztánban, hogy egy helyi orvos is segített az Egyesült Államoknak Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori vezetőjének a felkutatásában. Ugyanakkor oltásokat végző csapatok elleni támadások már 2011 - bin Laden likvidálása - előtt is előfordultak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!