2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Oltási botrány Spanyolországban

Oltási botrány Spanyolországban. Egyre több olyan eset derül ki, amikor a soron kívül, vakcinára még nem jogosult politikusok jutnak védőoltáshoz. A különböző pártokhoz tartozó érintettek magyarázkodnak. Azt mondják, hogy szoros kapcsolatban állnak a veszélyeztetett idősekkel, vagy az egészségügyi szakemberek szorgalmazták beoltásukat, illetve, hogy nem akarták veszni hagyni a már kiolvasztott, de megmaradt oltóanyagot. Spanyolországból a Hír TV tudósítója, Tóth Brigitta tudósított.

  • Oltási botrány Spanyolországban

Nem véletlen, hogy az alicantei önkormányzat előtt állok, ugyanis a napokban kirobbant spanyolországi vakcinabotrányban alicantei megyei képviselő, polgármester és egészségügyi tanácsnok érintett. Ellenzéki és kormánypárti vezetőkről derült ki, hogy soron kívül oltatták be magukat, megvonva ezzel a koronavírus elleni védőoltást azoktól, akik a rizikócsoportba tartoznak, így az idősotthonok lakóitól és dolgozóitól - mondta el a Hír TV tudósítója.

Tóth Brigitta arról is beszélt, hogy az indokok sokszínűek, van aki azt mondta, nem akarta beoltatni magát, csak engedett szakértő kollégái nyomásának, mások arra hivatkoztak, hogy a megmaradt vakcinákat kérték, amiket már nem adtak volna be senkinek. Büntetésből Valencia elnöke közölte: az érintett köztisztviselők nem kaphatják meg a második dózit akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy kárba veszik az oltóanyag. Az ellenzéki néppárt a történtek miatt már lemondatta Murcia egészségügyi tanácsnokát és két köztisztviselőt, ugyanezt várják a kormánypárt dolgozóitól.

Spanyolország eleve nehéz helyzetben volt a Pfizer csökkentett szállítmánya miatt, hisz a héten 41 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezett a cégtől, mint amiben megállapodtak és ez a helyzet várhatóan csak februárban normalizálódik majd. A régiók eközben különböző ritmusban haladtak az első dózis beadásával: van aki az oltóanyagok 90 százalékát, mások a felét sem használták el. A csökkentett szállítmány miatt így át kell strukturálni a vakcinák elosztását, hogy azok a közösségek, akik többet oltottak, most több vakcinát kapjanak, így tudják csak biztosítani a már beoltottak második adagját - hangsúlyozta a tudósító.

Madrid felháborodott a történtek miatt, ugyanis jóval kevesebbet oltottak az elmúlt hetekben, mint több más közösség, ezért lényegesen kevesebb vakcinát kapnak a következő hetekben. A madridi egészségügyi hivatal vezetője csütörtökön bejelentette, hogy emiatt leállítják az egészségügyi dolgozók oltását, ugyanis mondhatni oltóanyag nélkül maradtak. Madrid elnökhelyettese szerint pedig, ha a kormány nem változtat a stratégián és a későbbiekben is csak ennyi vakcinát kapnak, akkor nyárra a madridi lakosságnak mindössze a 10 százaléka lesz beoltva.

Pedro Sánchez miniszterelnök és Salvador Illa egészségügyi miniszter tartja közben magát ahhoz, hogy teljesítik a vállalt számokat és nyárra a spanyol lakosság 70 százalékát immunizálják. Pénteken jelentették be, hogy országszerte folytatni kell az eredeti tervet, vagyis tovább kell oltani az idősotthonok gondozóit és lakóit, az egészségügyi dolgozókat, majd a második körben következnek az alapellátásban dolgozók, a fogorvosok, valamint a 80 év fölöttiek, közülük is prioritást élveznek azok, akik kórházban fekszenek - hangzott el.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!