2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Olaszországban a munkahelyeken visszavezették a maszkhasználatot

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése miatt.

  • Olaszországban a munkahelyeken visszavezették a maszkhasználatot

A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az Ffp2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában. A rendelkezés október végéig érvényes.

Az előírás érvényes a zárt térben végzett munkára, például az irodákban, üzletekben vagy a gyárakban, valamint kültéren is, többek között az éttermek teraszain, ha nem biztosított a legalább egyméteres biztonsági távolság. Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára. A protokoll az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel.

A munkahelyre történő belépéskor ismét megmérik a testhőmérsékletet, és 37,5 Celsius fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincsen elég tér, így a menzákon és az öltözőkben is, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni. “Igyekszünk alkalmazkodni a járványhelyzet alakulásához” - nyilatkozta a megállapodás aláírásakor Andrea Orlando munkaügyi miniszter. Külső térben februárban, beltérben május elsejétől törölték el a kötelező maszkhasználatot.

Az üzletek eladói, a bárok pincérjei, a taxisok és számos más munkahely dolgozói azonban önként továbbra is viselték a maszkot. A tömegközlekedési eszközökön- kivéve a repülőket - az Ffp2 típusú maszk kötelező szeptember végéig. Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése Olaszországban is megindult: az utóbbi egy hétben több, mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az utóbbi két napban több, mint 177 ezer új beteget szűrtek, de sokan otthon tesztelnek, nem fordulnak orvoshoz, s nem is jelentik a megbetegedésüket.

Az aktív betegek hivatalos száma 770 ezer. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint az utóbbi két évvel ellentétben a mostani vírusvariáns a kánikulában is terjed. A városok utcái, az idegenforgalmi látványosságok, strandok megteltek, és a közel negyvenfokos hőségben nehéz a maszkot viselni. Attilio Fontana, a járvány egyik gócpontjaként ismert Lombardia tartományi elnöke, arra kérte a lakosokat, hogy tömegben viseljenek maszkot. A tízmilliós régióban az utóbbi huszonnégy órában több, mint 12 ezer új beteget regisztráltak, és 13 fertőzött hunyt el. A halottak napi száma országosan továbbra is száz alatt van, de fokozatosan emelkedik a kórházban kezeltek száma.

Négy tartományban - Calabriában, Szicíliában, Umbriában és Valle d’Aostában - a koronavírus okozta Covid-19-betegeknek fenntartott osztályokon a telítettség túllépte a tizenöt százalékos küszöböt, és további négy régióban pedig megközelíti ezt. A La Repubblica című napilap tudósítása szerint a római Szent János-kórházban megszüntették a Covid-19-osztályt, és most nincs lehetőség a fertőzöttek elkülönítésére, ezért matracokkal és pelenkákkal “barikádozzák” el egymástól a betegek ágyait.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!