2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Olaszország szigorítást jelentett be, felgyorsult a migránsok érkezése

A római belügyminisztérium szigorításra utaló bejelentése után a civil szervezetek majdnem összes hajója megjelent a Földközi-tengeren, és az elsőként érkezett Life Support nevű hajó a déli partok helyett az észak-keleti Livornóban kapott kikötési engedélyt vasárnap.

  • Olaszország szigorítást jelentett be, felgyorsult a migránsok érkezése

A hajó a következő órákban érkezik meg a toszkánai Livornóba. Az Emergency olasz szervezet panamai felségjelzésű hajójáról van szó, amely hetven személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben. Szomáliából, Egyiptomból, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Burkina Fasóból és Maliból érkezőkről van szó.

A Life Support engedélyt kapott a kikötésre, de Lampedusa vagy Szicília helyett egy messzebbre fekvő pontot jelöltek ki számára.

Ezzel egy időben a német Mission Lifeline szervezet Rise Above nevű hajója a calabriai Gioia Tauróban köthet ki huszonhét szíriaival a fedélzetén.

Tengeren tartózkodik a szintén német Sea Eye 4 hajó, melynek nem jelöltek még ki kikötési helyszínt. Hatvanhárom ember van a hajón.

A francia Marseilles kikötőjéből elindult az Ocean Viking is, melyet az Sos Mediterranee francia szervezet tart fent. A hajónak ez lesz a huszonnegyedik tengeri missziója.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) bejelentette, hogy a Geo Barents nevű, norvég zászlajú hajója, mely az olasz Salernóba több mint kétszázhatvan embert szállított, karácsony után indul újra.

Csatlakozni akar hozzá a Humanity1 valamint a Louis Michel is. Az első, amely a német SOS Humanity szervezet hajója, néhány nappal ezelőtt szállított Bariba 261 embert, szíriaiakat és közép-afrikaiakat. A másik, amelyet német zászló alatt többek között a világhírű grafitiművész Banksy is finanszíroz, Lampedusára vitt harminchárom egyiptomit.

A Humanity1 és a Louis Michel jelenleg Spanyolországban várakozik a spanyol Open Arms hasonló nevű hajójával együtt. Bejelentésük szerint még az ünnepek előtt elindulnak.

Vízen van már az Open Arms brit felségjelzésű Astral nevű hajója, mely elsősorban a tengert monitorozza.

A civil hajók tevékenysége a karácsonyi ünnepek időszakában mindig erőteljesebbnek bizonyult, de most Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter bejelentése gyorsította fel őket.

Piantedosi közölte, hogy még az ünnepek alatt új szabályokat vezetnek be az olaszországi partokra migránsokkal érkező civil hajók számára. A miniszter a hajók lefoglalására, valamint a rájuk kivethető pénzbírság megemelésére utalt. A tervek között szerepel, hogy csak azokat a civil hajókat engedik kikötni, akik a legelső csoport fedélzetre vétele után elindulnak a kikötő felé. Az eddigi gyakorlat az, hogy a civil hajók több napot is a tengeren töltenek, hogy minél több embert tudjanak fedélzetre venni. Róma azt akarja, hogy a migránsok már a hajókon jelezzék az esetleges menedékkérelmet, mivel így a hajót nyilvántartó ország hatáskörébe kerülnek át. Ezen kívül a hajók kikötési pontját nem automatikusan a legközelebbi déli partokon, hanem akár távolabb is kijelölhetik, ami megnehezíti munkájukat.

A belügyi tárca legutolsó, pénteki adatai szerint év eleje óta csaknem 99 ezer ember érkezett a tengeren át Olaszországba.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!