2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Olaszország az afrikai államok anyagi támogatását szorgalmazza az EU-nál

Olaszország nem javasolta, hogy az Európai Unió fizessen Líbiának a migránsok megállítására - cáfolta a sajtóértesülést a római kormányhivatal kedden, hangsúlyozva, hogy az Európába tartó migránsok országainak támogatása megfékezheti az indulásokat.

  • Olaszország az afrikai államok anyagi támogatását szorgalmazza az EU-nál

A miniszterelnöki hivatal képviselője hangoztatta, hogy Líbiával kapcsolatban "jelenleg nincsen kezdeményezés olyan megállapodás megkötésére mint Törökországgal történt".

Az Európai Unió és Törökország 2016 márciusában kötött megállapodást a migrációs válság kezeléséről. Brüsszel hatmilliárd euróval segítette Ankarát.

A római kormányhivatal leszögezte: semmilyen hasonló javaslatot nem tettek annak érdekében, hogy hasonlóképpen fékezzék meg a Líbiából indulókat. Róma ugyanakkor azt hangoztatja, hogy az EU-nak nagyobb figyelmet kell fordítania a Földközi-tenger déli térségére, valamint pénzügyi segítséget kell nyújtania a migránsok kiindulási pontjainak számító afrikai államoknak.

A baloldali la Repubblica című lap értesült úgy, hogy Mario Draghi miniszterelnök a Brüsszel és Líbia közötti "anyagi megállapodást" már a következő uniós csúcson napirendre akarja tűzni. Az újság azt írta, hogy az olasz diplomácia vezetője, Luigi Di Maio a következő napokban a líbiai kormánnyal Tripoliban egyeztet, és az olasz politikussal egy időben Várhelyi Olivér a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos is Líbiában lesz.

Líbiából a napokban újraindult a migráció a dél-olaszországi partok felé. Az Il Giornale című jobboldali napilap 70 ezerre becsüli az indulásra készen állók számát. Az újság a többi között a Bija néven ismert emberkereskedő szabadon engedésével magyarázza a tömeges indulásokat. Az egyik legnagyobb líbiai fegyveres és emberkereskedő szervezetet irányító férfi áprilisban szabadult a börtönből az új líbiai kormány engedélyével.

Olaszországba az év eleje óta csaknem 13 ezren érkeztek, többségük a déli "belépőkapunak" tartott Lampedusa partjaira. A sziget alig kétszáz fős táborában még hétfőn is 1750-en voltak. A belügyi tárca négy karanténhajót küldött a migránsok ideiglenes elhelyezésére, a hajók azonban egyelőre a rossz idő miatt nem tudtak kikötni.

Sajtóértesülések szerint Mario Draghi legkésőbb szerdán tart szűk körű kormányülést a migrációs helyzetről a belügyi, a külügyi és a védelmi tárca vezetőjével. A tervek között szerepel, hogy az érkezőket karanténhajók helyett úgynevezett Covid-hotelekben, vagyis kaszárnyákban és a Vöröskereszt intézményeiben helyezik el.

Luciana Lamorgese belügyminiszter a 2019-es máltai megállapodás újraindítását szorgalmazta. A tárcavezető ezen kívül a tengeren hajóra vett emberek "automatikus és szolidáris európai szétosztási rendszeréről" beszélt az EU belügyi biztosával, Ylva Johannsonnal.

Olasz hírügynökségi jelentések szerint a líbiai diplomácia vezetője, Najla Mangus - aki az észak-afrikai ország első női külügyminisztere - úgy nyilatkozott, hogy "Líbia nem lehet Európa határőre". Mangus egyébként áprilisban Rómában már egyeztetett Lamorgesével.

Az affaritaliani.it című politikai hírportál elemzése szerint a Mario Draghi vezette kormány gyenge pontjának nem a járványhelyzet kezelése, hanem a migráció számít. Ez a téma osztja meg legjobban a bal- és a jobboldali kormányerőket, miközben hétről-hétre egyre több migráns érkezése várható. A hírportál megjegyezte, hogy Róma korábban Berlin segítségére számíthatott, de az őszi választások előtt Angela Merkel nem mutat hajlandóságot az olaszországi migránsok átvételére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!