2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Olasz tengerészet–embercsempészek: 1–0

Hamar sikereket hozott az olasz tengerészet akciója, amelyet a héten indított a Földközi-tengeren az embercsempész hajók megállítására. Hétfőn Szardínia közelében füleltek le egy több száz fős menekülthajót, kedden pedig Szicília és Líbia között bukkantak egy emberekkel tömött bárkára. Olaszország az után döntött az ellenőrzés fokozása mellett, hogy októberben legalább négyszáz afrikai menekült veszítette életét az olasz partok közelében.

Egy anyahajót Szardínia partjaitól 230 mérföldre, nemzetközi vizeken tartóztattak fel. Az egyik légi felvételen jól látszik az anyahajó és egy kisebb bárka: az embercsempészek elviszik a menekülteket az olasz partok közelébe, ahonnan már csónakokban kell megtenniük a hátralévő utat. Az olasz hatóságok 17 főt embercsempészés gyanújával letartóztattak, a szíriai és egyiptomi menekülteket pedig egy olasz kikötőbe vitték.

Szintén menekülthajóra bukkant az olasz tengerészet a Szicília és Líbia közötti vizeken. Itt háromszáz embert mentettek ki, többségük Szíriából, Eritreából és Szomáliából érkezett. A menekülteket egy olasz szigetre, Lampedusára vitték. ƒ„Harminchét gyerek van közöttük, és aggódunk, mert a menekültközpontban már százötven gyereket kell elhelyezni” – mondta egy gyerekvédő szervezet munkatársa.

A sikeres mentésekre az után került sor, hogy az olasz kormány fokozott ellenőrzést indított a Földközi-tengeren az embercsempészek ellen. A tengerészet napi huszonnégy órában, hadihajókkal, helikopterekkel és repülőgépekkel fésüli át az afrikai és az olasz partok közötti szakaszt.

Az olasz kormányfő szerint az akció célja, hogy megelőzzék az újabb tragédiákat. Mint fogalmazott, Róma nem szeretné, hogy a Földközi-tenger temetővé váljon. Október első két hetében legalább négyszáz menekült fúlt vízbe az olasz partoknál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!