2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Olasz hadihajók indulnak Líbiába

2017. augusztus 2., szerda 17:14, frissítve: csütörtök 00:51

Olasz hadihajók segítik a jövőben a líbiai parti őrséget az embercsempészet elleni küzdelemben. A hadihajók most először líbiai felségvizekre is behatolhatnak. Eközben az olasz hatóságok feltartóztatták egy nem kormányzati szervezet hajóját az ország déli partjainál, mivel a szervezet nem írta alá a római kormány magatartási kódexét.

A jövőben már Líbia partjainál megpróbálja útjukat állni az embercsempészeknek az itáliai haditengerészet. Róma az észak-afrikai ország felségvizeire két hadihajót küld, ezek önálló akciókat ugyan nem indíthatnak, de technikailag és logisztikailag segítik majd a líbiai parti őrséget. A misszióban kilencszáz olasz katona vesz részt. A hajók korábban is a Földközi-tengeren végeztek ellenőrző feladatokat, de eddig nem hatolhattak be Líbia felségvizeire.

A küldetésre az olasz parlament mindkét háza rábólintott. „Azért szavaztuk meg ezt a missziót, hogy segítsük a líbiai parti őrség erőfeszítéseit, és megállítsuk az Olaszországba irányuló menekülthullámot. Olaszország egyebek között így támogatja a líbiai kormányt, és reméljük, hogy európai partnereink is segítenek majd megküzdeni a migrációval a Földközi-tengeren” – közölte Lia Quartapelle képviselő.

A líbiai kormányfő nemrég hivatalosan is kérte Olaszországtól, hogy segítsen a parti őrség megerősítésében. Róma eddig kiképzéssel és technikai eszközökkel nyújtott támogatást.

Szakértők szerint az olasz hadihajók megnehezítik az embercsempészek dolgát, de ez kevés az emberáradat megállításához. Ehhez stabil kormányra lenne szükség Líbiában, amelyet évek óta polgárháború sújt.

„A mostani lépés nemcsak azért fontos, mert a közvélemény szerint meg kell előzni az illegális bevándorlók érkezését, hanem azért is, mert segíteni kell a mély válságban lévő Líbiát, amely már ki akar kerülni a krízisből az európai országok közreműködésével” – emelte ki Francesco Saverio Romano képviselő, korábbi mezőgazdasági miniszter.

Emellett az olasz kormány a nem kormányzati szervezetek mentőhajóit arra kötelezi, hogy semmilyen módon ne segítsék az embercsempészetet. Róma ennek érdekében magatartási kódexet dolgozott ki, és feltartóztatja azoknak a szervezeteknek a hajóit, amelyek ezt nem írják alá. Szerdán egy berlini központú ngo hajóját foglalták le Lampedusánál. A szicíliai ügyészség szerint a legénység tagjai kapcsolatban álltak a líbiai csempészekkel, és már a líbiai partok közvetlen közelében fedélzetükre vették a menekülteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!