2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Obama: Jobb és erősebb lett Amerika

,

2017. január 11., szerda 07:05, frissítve: szerda 16:00

Jobb és erősebb lett az Egyesült Államok az elmúlt 8 évben – mondta utolsó elnöki beszédében Barack Obama.

A január 20-ig hivatalában lévő amerikai elnök, Barack Obama Chicagóban tartotta meg búcsúbeszédét. A közönség soraiban többek között a polgármester és az Obama-adminisztráció főügyésze is helyet foglalt. Az elnököt hosszú taps kísérte.

„Michelle-t és engem nagyon megérintettek azok a jókívánságok, amiket az elmúlt hetekben kaptunk. De ma este, ma este nekem kell köszönetet mondanom. Akár találkoztunk szemtől szemben, vagy csak néha értettünk egyet valamiben, az én beszélgetéseim önökkel, az amerikai néppel, a nappalikban, az iskolákban, farmokon, gyárakban, éttermekben vagy távoli katonai táborokban, azok a beszélgetések tartottak engem őszintének, azok inspiráltak, azok miatt tartottam ki. És minden nap tanultam önöktől. Jobb elnökké és jobb emberré tettek önök engem” – fogalmazott.

Obama beszéde alatt többször is bekiabálta a hallgatóság, hogy „még négy évet”. Barack Obama számba vette elnöksége nyolc évének eredményeit. „Ha azt mondtam volna önöknek nyolc évvel ezelőtt, hogy Amerika vissza tudja fordítani a nagy recessziót, újra tudja indítani az autógyártást, és meg tudja kezdeni a történelmünk legnagyobb munkahely-teremtési programját. Ha azt mondtam volna, hogy újra tudjuk kezdeni a kubai néppel, hogy lövések és háború nélkül le tudjuk állítani az iráni nukleárisfegyver-programot vagy ki tudjuk iktatni 9/11 agytrösztjét. Ha azt mondtam volna, hogy lehetséges az azonos neműek házassága, és hogy 20 millióval több polgártársunknak lesz hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz, akkor önök azt mondhatták volna, hogy túl sokat akarunk” – emelte ki.

Barack Obama ezután megköszönte családjának és feleségének az elmúlt nyolc évet. Obama szerint felesége egy olyan hellyé tette a Fehér Házat, amit mindenki magáénak érezhet. A leköszönő elnök megköszönte stábjának is a munkát, végül az amerikai népnek is a bizalmat.

„Amerikai társaim, büszkeség volt önöket szolgálni. És nem állok meg: itt leszek önökkel, polgárként addig, amíg csak létezem. Legyenek fiatalok, vagy legyen fiatal a szívük, még egy utolsó kérésem van önökhöz elnökként: ugyanaz, amit akkor kértem, amikor nyolc évvel ezelőtt elnök lettem. Azt kérem, hogy bízzanak. Nem az én képességeimben, hogy változást tudok hozni, hanem a magukéban. Azt kérem, hogy ragaszkodjanak ahhoz a hithez, ami az alapító dokumentumainkban le van írva, a rabszolgák és felszabadítóik által suttogott gondolatokban, abban a lélekben, ahogy a bevándorlók és farmerek énekeltek, és azok, akik az igazságért vonultak, abban a hitvallásban, amit azok erősítettek meg, akik zászlókat tűztek idegen csatamezőkre vagy a Holdra, a hitvallásban, ami minden olyan Amerikaiban is megvan, akinek a történetét még nem írták meg: meg tudjuk csinálni, megcsináltuk, meg tudtuk csinálni” – zárta beszédét a leköszönő elnök.

Barack Obama utódja, a republikánus Donald Trump január 20-án veszi át az ország vezetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!