2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Nyugat-Európában lassul a járvány terjedése

Nyugat-Európában jelentősen lassult a járvány terjedése. Az egészségügyi hatóságok már az oltási kampány részleteit is bejelentették.

  • Nyugat-Európában lassul a járvány terjedése

Franciaországban csak a lakosság 40%-a kívánja beoltatni magát, ami nem lesz elegendő a védettség eléréséhez. Angliában a frissen kinevezett oltásügyi miniszter azt közölte: csak oltási igazolással lehet majd étterembe, moziba, sportrendezvényre menni.

Franciaországban a veszélyeztetettség mértéke alapján öt szakaszban tervezik beoltani a lakosságot. Az egészségügyi főhatóság vezetőjének bejelentése szerint a december végén kezdődő kampány első fázisában 750 ezer otthonban élő idős és 100 ezer gondozó kaphatja meg a vakcinát. Őket az idősebb korosztály tagjai és az egészségügyi dolgozók követik. Utánuk a zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülő munkavállalók következnek, majd a pszichiátriai betegek, hajléktalanok és elítéltek jönnek, végül a lakosság fennmaradó része.

"Lesznek emberek, akiket majd meg kell győzni" – közölte Jean Castex miniszterelnök arra utalva, hogy a lakosság jelentős része nem akarja magát beoltatni.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felméréséből kiderült, mindössze az emberek 41 százaléka kívánja beoltatni magát. Járványszakértők szerint viszont védettségről csak akkor lehet beszélni, ha a fertőzöttek vagy oltottak aránya eléri a 80-90 százalékot. A járványügyi mutatók már harmadik hete csökkennek, az elmúlt héten átlagosan napi 11 ezer új esetet jelentettek, ami hétfőn 4000-re csökkent.

Franciaország után az unió második legfertőzöttebb államában, Spanyolországban is javul a helyzet. A részleges enyhítés nyomán vásárlók tömege lepte el a madridi bevásárlóutcákat élvezve a vásárlás vagy csak a séta örömeit.

Eddig 1 millió 600 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, akik közül 45 ezren haltak meg. Az október végi – november eleji 20-22 ezres értékről hétfőre 6 ezerre csökkent a napi esetszám köszönhetően az október 25-én bevezetett szükségállapot szigorú korlátozásainak, így az éjszakai kijárási tilalomnak.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!