2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Nyár óta nem mért alacsony szinten van a halálozások száma az Egyesült Királyságban

Hír TV

2021. március 8., hétfő 12:20

Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában, miután megugrott a fertőzések száma. Nagy-Britanniában eközben a javuló járványügyi adatoknak köszönhetően mától újranyitnak az iskolák, míg Franciaországban tömeges oltást rendelt el a kormány.

Különleges előadással emlékeztek meg a Brit Nemzetközösség Napjáról a westminsteri apátságban. A korábbi Brit Birodalomból kialakult független államok közösségét minden évben nagyszabású ceremóniával ünneplik, hagyományosan március második hétfőjén. Idén azonban a járvány miatt ez elmaradt, helyette a brit köztévé sugározta az apátságból az előadást. A program részeként Károly herceg intézett üzenetet a britekhez.

„A koronavírusjárvány a Nemzetközösség minden egyes országára lesújtott, kegyetlenül megfosztva számtalan embert életétől és megélhetésétől, összeroppantva társadalmakat, megvonva tőlünk az emberi kapcsolatainkat, amely oly drága számunkra”

– Károly herceg egyúttal dicsérő szavakkal illette és inspirálónak nevezte azt, amilyen bátorságot és elkötelezettséget tanúsítottak az emberek ebben a nehéz időben. 

A brit anyaországban ugyanakkor reménykeltők a járványügyi adatok: a Covid-19 betegség okozta halálozások száma nyár óta nem volt olyan alacsony szinten, mint az utóbbi napokban, és a múlt héten mintegy 30 százalékkal kevesebb volt a fertőzöttek száma is, mint az azt megelőző hét napban. A brit egészségügyi miniszter szerint a javuló tendencia egyértelműen az oltási kampány sikerét mutatja. A szigetországban december eleje óta már több mint 22 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Első lépések a szabadság felé – fogalmazott a brit miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a kedvező adatoknak köszönhetően, óvintézkedések mellett mától újranyitnak az iskolák Nagy Britanniában.

Az oltás felgyorsításán fáradozik Franciaország

 

Közben az oltási kampány felgyorsításán fáradozik Franciaország is. A párizsi kabinet döntése nyomán több száz alkalmi központban a 75 éven felülieknek adták be a koronavírus-elleni vakcinákat a hétvégén. A kormány célja, hogy április közepéig 10 millióan, május közepéig 20 millióan, nyár végére pedig minden felnőtt francia megkapja legalább az első oltást. A kormányt azonban számos kritika éri az oltási kampánya miatt, ami sokak szerint túl lassú és csak a legveszélyeztetettebb korosztályra koncentrál.

Míg a britek megnyitják, az olaszok bezárják az iskolákat, így ismét távoktatásra áll át a diákok háromnegyede. Olaszország több tartományában ugyanis megint szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, miután megugrott a fertőzések száma. Több régióban kimutatták a vírus mutációit, sőt azonosítottak egy új variánst is, amelyet eddig csak Thaiföldön regisztrálták. Ahol karantént rendelnek el, ott a lakhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni. Számos várost vesztegzár alá helyeztek. Eközben folyamatosan emelkedik a kórházakban és az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. A dél-európai államban százezer halottja van a járványnak, és több mint 3 millió fertőzést jegyeztek fel.

Hír TV