2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Nukleáris témákról tárgyalt a diktátor

2020. május 24., vasárnap 12:29

A nukleáris elrettentés megerősítéséről tanácskozott az észak-koreai diktátor magas rangú katonatisztekkel. Kim Dzsong Un három hét után most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Az általa vezetett munkapárti ülésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a hadászati erők bevetésére csak végszükség esetén kerülhet sor.

Először fotókat, majd videofelvételeket tett közzé az észak-koreai állami televízió az ország vezetőjéről. Önmagában ez nem hír, a sajtó mégis foglalkozik a témával, miután Kim Dzsong Un az elmúlt hetekben nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Számos találgatás látott napvilágot arról, hogy a kommunista ország diktátora súlyos beteg. Nem jelent meg például azon az ünnepségén sem, amelyet nagyapjának, a népi Korea alapítójának születésnapi évfordulóján rendeztek.

Az eset mellett az Egyesült Államok sem ment el szó nélkül. Kim Dzson Un rejtélyes eltűnése még az amerikai elnököt is meglepte. Donald Trump reményét fejezte ki, hogy a rezsim vezetője jó van.

Kim Dzson Un 21 nap után azonban visszatért, és úgy tűnik, egészséges. A politikus vasárnap a nukleáris elrettentés megerősítéséről tanácskozott magas rangú katonatisztekkel.

Szöuli források szerint a diktátor elnökletével tartott munkapárti ülésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a hadászati erők bevetésére kizárólag végszükség esetén kerülhet sor.

A hír azért is rendkívüli, mert Észak-Korea mindenfajta tilalom és figyelmeztetés ellenére évek óta hajt végre atom-és rakétakísérleteket, ami szakértők szerint állandó veszélyforrás és folyamatos fenyegetés a világra nézve.

A KCNA észak-koreai hírügynökség arról is beszámolt, hogy Phenjanban napirendre vették, hogy milyen be- és külpolitikai eszközök adottak egy esetleges háború megelőzéséhez. Továbbá megvitatták azt is, miként lehet javítani a hadsereg szervezésének egyes hiányosságain.

HírTV