2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Nukleáris robbanófej szállítására is képes robotrepülőgépeket lőtt ki a Sárga-tenger felé Észak-Korea

Észak-Korea szerdán több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

  • Nukleáris robbanófej szállítására is képes robotrepülőgépeket lőtt ki a Sárga-tenger felé Észak-Korea

A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerda reggel 7 óra körül hajtotta végre a kilövést, de részleteke egyelőre nem közöltek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban.

Az idézett források szerint a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal-1-es vagy Hvaszal-2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani.

Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter Phenjan akciójára reagálva felszólította a hadsereg vadászpilótáit, hogy bármilyen észak-koreai provokáció esetén szigorúan lépjenek fel vadászgépek a lopakodórendszerét és a precíziós csapásmérő technológiáját kihasználva.

A miniszter továbbá kijelentette; amennyiben az észak-koreai vezetés a legrosszabb döntést hozza és háborúba kezd, az a rezsim végét fogja jelenteni.

Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szembeni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában.

A dél-koreai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Észak-Korea generatív mesterséges intelligencia segítségével intézi hackertámadásait és más rosszindulatú kibertevékenységeit.

"A közelmúltban megerősítést nyert, hogy az észak-koreai hackerek generatív mesterséges intelligencia segítségével keresik a hackelési célpontokat, és a kibertámadásokhoz szükséges technológiákat" – mondta újságíróknak a dél-koreai hírszerzés magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy ezt a kiberhadviselésben is alkalmaznák.

A szöuli hírszerzés szerint tavaly naponta átlagosan 1,62 millió hackelési kísérletet azonosítottak Dél-Korea állami szektorában, melyek 80 százalékát Észak-Korea követte el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!