2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Növekvő aggodalommal követik a romániai fejleményeket

A román jogállamiság miatt aggódik az Európai Bizottság. A testület szerint a román kormány akadályozza a korrupciós ügyészség munkáját. Stasbourgban a zöldek egy csoportja kezdeményezett plenáris vitát az ország demokratikus állapotáról. Az EP november elsején szavaz a Romániáról szóló határozatról.

  • Növekvő aggodalommal követik a romániai fejleményeket

Románia jogállamiságának helyzetéről tartottak vitát szerda délelőtt az Európai Parlamentben. A román kormányt leginkább amiatt bírálja az Európai Bizottság, hogy a kormány akadályozza a korrupcióellenes ügyészség munkáját. A román kormányfő szerint azonban a román korrupcióellenes ügyészség tiporja lábbal az emberi jogokat, amikor bírákat hallgatnak le.

„Gyakorlatilag Damoklész kardjaként függött felettük ez a sok bírósági eljárás és meg kellett változtatniuk bírósági ítéleteket a tárgyalótermen kívül. Ezt nem csak én mondom, hanem a román bírók szövetsége is hangoztatja, a hamis bizonyítékokat és olyan ügyeket, amelyeket arra használtak fel, hogy például az alkotmánybíróságból eltávolítsanak egy alkotmánybírót, több bírót vagy a vezető ügyészt is” – mondta Viorica Dăncilă, román miniszterelnök, aki a korrupcióellenes tüntetések alatt történt brutális rendőri fellépésről azt mondta, a demonstrálók is erőszakosak voltak, épületeket akartak elfoglalni.

Az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy a Velencei Bizottság figyelmeztetése után indítottak kötelezettségszegési eljárást, és a román kormány nem vette figyelembe ezeket.

„Sajnos olyan titkos alkuk születtek a titkosszolgálat és az ügyészség között, amely aláássa a független korrupció ellenes vizsgálatot. A románoknak joga van ahhoz, hogy olyan országban éljenek, ahol valóban független az igazságszolgáltatás” – mondta Frans Timmermans.

Timmermans hozzátette: 30 éve látta már, hogy egy korrupt rendszert örököltek a románok, amely morálisan is korrupt volt, ahhoz képest nagyot fejlődött Románia, de kár lenne, ha a maraton finisében nem tudnának célba érni. Az Európai Parlament november elsején szavaz a Romániáról szóló határozatról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!