2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Külföld

Tüntettek Bejrút belvárosában

Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel Bejrútban. Libanonban egyre nagyobb az elégedetlenség, sokan a kormányt teszik felelőssé a robbanásért és a hónapok óta tartó gazdasági válságért. Közben egyre több önkéntes vesz részt a romok eltakarításában. A keddi tragédiában legalább 137 ember vesztette életét. A hatóságok folytatják a szerencsétlenség felelőseinek felkutatását. Eddig 16 embert vettek őrizetbe.

Míg kedden az épületek törmeléke és a kitört ablakok szilánkjai borították be a bejrúti utcákat, addig most a rendőrökre dobált kövek. A levegőben pedig a tiltakozókra kilőtt könnygázgránátok és a gyújtogatások füstje terjengett.

Az oszlatásban többen megsérültek a libanoni parlament közelében.

A tiltakozók a keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény - hírügynökségek szerint - széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében.

Már a súlyos balesetet megelőzően is számos megmozdulást tartottak a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet az utóbbi hónapokban tovább mélyített a koronavírus-járvány.

Nem csak tüntetőket lehet látni az utcákon. Egyre több önkéntes vesz részt a romok eltakarításában. Rengeteg épület megrongálódott, sok autót tört össze a lehulló törmelék, ablakok tízezrei törtek ki. A romok között túlélők és halottak is lehetnek még.

A kikötőben pedig egy oldalára borult tengerjáró vár arra, hogy kiemeljék. Az Orient Queen abban a mesterséges öbölben horgonyzott, ahol a robbanás történt. A lökéshullám a partnak csapta a hajótestet amely több helyen kilyukadt és emiatt gyorsan elsüllyedt.

A part közelben várakozó teherhajók közül is kettő megsemmisült, a többi pedig lényegében használhatatlanná vált. Csakúgy mint a kikötő nagy része. A katasztrófa helyszínét lezárva tartják, hogy kiderítsék, hogy mi okozta a robbanást és kik a felelősök. 

Az elpusztult kikötő miatt a tengeri úton érkező segélyszállítmányok várhatóan nem Bejrútba, hanem az északi Tripoli vagy a déli Szidón kikötőjébe érkeznek majd.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

A gyermekvédelmi törvényt kritizálta a korábban letartóztatott amerikai riporter

A riporter most a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amiben hevesen bírálta a gyermekvédelmi törvényt. 2021. szeptember 23.

Gyorsul a járvány terjedése

További szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt Új-Zéland legnagyobb városában. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!