2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tüntettek Bejrút belvárosában

Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel Bejrútban. Libanonban egyre nagyobb az elégedetlenség, sokan a kormányt teszik felelőssé a robbanásért és a hónapok óta tartó gazdasági válságért. Közben egyre több önkéntes vesz részt a romok eltakarításában. A keddi tragédiában legalább 137 ember vesztette életét. A hatóságok folytatják a szerencsétlenség felelőseinek felkutatását. Eddig 16 embert vettek őrizetbe.

  • Tüntettek Bejrút belvárosában

Míg kedden az épületek törmeléke és a kitört ablakok szilánkjai borították be a bejrúti utcákat, addig most a rendőrökre dobált kövek. A levegőben pedig a tiltakozókra kilőtt könnygázgránátok és a gyújtogatások füstje terjengett.

Az oszlatásban többen megsérültek a libanoni parlament közelében.

A tiltakozók a keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény - hírügynökségek szerint - széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében.

Már a súlyos balesetet megelőzően is számos megmozdulást tartottak a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet az utóbbi hónapokban tovább mélyített a koronavírus-járvány.

Nem csak tüntetőket lehet látni az utcákon. Egyre több önkéntes vesz részt a romok eltakarításában. Rengeteg épület megrongálódott, sok autót tört össze a lehulló törmelék, ablakok tízezrei törtek ki. A romok között túlélők és halottak is lehetnek még.

A kikötőben pedig egy oldalára borult tengerjáró vár arra, hogy kiemeljék. Az Orient Queen abban a mesterséges öbölben horgonyzott, ahol a robbanás történt. A lökéshullám a partnak csapta a hajótestet amely több helyen kilyukadt és emiatt gyorsan elsüllyedt.

A part közelben várakozó teherhajók közül is kettő megsemmisült, a többi pedig lényegében használhatatlanná vált. Csakúgy mint a kikötő nagy része. A katasztrófa helyszínét lezárva tartják, hogy kiderítsék, hogy mi okozta a robbanást és kik a felelősök. 

Az elpusztult kikötő miatt a tengeri úton érkező segélyszállítmányok várhatóan nem Bejrútba, hanem az északi Tripoli vagy a déli Szidón kikötőjébe érkeznek majd.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!