2022. 08. 12. Péntek Klára napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Musis et Virtutibus - Múzsák és erények 02:00

Külföld

Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergák miatt kialakult vitáját

Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szánt szállítmányok miatt kialakult vitáját - közölte szerdán az oslói külügyminisztérium.

  • Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergák miatt kialakult vitáját

A tárca tájékoztatása szerint a határon feltartóztatott orosz szállítókonténereket norvég fuvarozók átvették és leszállították Tromsö kikötőjébe, ahonnan tengeri úton továbbították a sarkvidéki norvég szigetcsoport felé.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy a megállapodást Oroszországgal egy "jó párbeszédet" követően sikerült elérni, de ez semmiképpen sem jelenti Norvégia visszakozását. "Nem is volt szándékunkban a szállítmányt blokkolni, a megoldás már az elején megvolt" - hangoztatta. Annak ellenére, hogy nem tagja az Európai Uniónak, Norvégia követte az EU szankciós politikáját, és június közepén feltartóztatott egy szállítmányt, amelyet a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szántak.

Anniken Huitfeldt külügyminiszter akkor úgy fogalmazott, hogy a büntetőintézkedések értelmében tilos az orosz teherforgalom norvég területen keresztül, ugyanakkor tiszteletben tartja az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre fekvő szigetcsoport hovatartozását szabályozó, 1920-ban Párizsban aláírt szerződést, amely lehetővé teszi minden részes tagállam, így Oroszország számára is, hogy egyenlő versenyfeltételek mellett folytasson gazdasági tevékenységet a Spitzbergákon. Oroszország ellenintézkedésekkel fenyegetett, egyebek között bekérették a norvég ügyvivőt is a moszkvai külügyminisztériumba.

Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz-norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat. Oroszország és Norvégia az északi sarkvidék két jelentős szereplője, és a térség értékes természeti erőforrásaira tekintettel 2010-ben megállapodást kötöttek a Barents-tengeren lévő tengeri határaik rögzítéséről, amellyel egy negyvenéves vitát zártak le. Szergej Guscsin spitzbergáki orosz konzul szerint a kérdéses 20 tonna szállítmányból hét tonna élelmiszer, a többi pedig a tél átvészeléséhez szükséges felszerelés.

Fotó: HANNES GROBE / WIKIPEDIA

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!