2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Nőgyűlölő, szélsőjobbos elnöke lehet Brazíliának

Fegyver- és diktatúra-párti, nőgyűlölő szélsőjobbos elnöke lehet Brazíliának. Az államfő-választás második fordulójának esélyese Jair Bolsonaro, aki a felmérések szerint jóval több szavazatra számíthat, mint baloldali ellenfele. Fernando Haddad országosan nem ismert politikus, pártja csak azért indította, mert az eredeti elnökjelölt éppen börtönbüntetését tölti korrupció miatt.

  • Nőgyűlölő, szélsőjobbos elnöke lehet Brazíliának

Tőle várják a változást a brazilok, akiknek elegük van a bűnözésből és a korrupcióból, amik az ország mindennapjait jellemezték az elmúlt évtizedekben, főként a baloldali kormányok idején. Jair Bolsonaro a törvényes rend helyreállítását ígéri, a lehető legkeményebb eszközökkel.

„A rendőrség tagjait, akik a feladatukat teljesítik, ki kell tüntetni, nem vád alá helyezni. És ezt az elvet kiterjeszteném a jó állampolgárokra is. Van egy tervem: aki önvédelemből, más védelmében vagy a tulajdona védelmében lelő valakit, azt nem büntetném. A bűnözőket kell büntetni, mint az Egyesült Államokban. Véget vetünk az erőszaknak Brazíliában” – így a brazil elnökjelölt.

A szélsőjobbos Bolsonaro baloldali ellenfele, Fernando Haddad szerint ez a hozzáállás csak még több erőszakhoz vezet.

„A lakosság felfegyverzése csak növeli az erőszakot. Képzeljük el a nőket és a gyerekeket fegyverben. Mihez vezetne ez? Az ellenfelem javaslatait más országokban már tesztelték, és csak nőtt az emberölések száma” – mondta Haddad.

Haddad nem egy országosan ismert politikus, legfőbb erénye, hogy párttársaival ellentétben neki nem voltak korrupciós botrányai. A libanoni származású politikus tulajdonképpen a börtönben ülő Luiz Inácio Lula da Silva helyett indul; a Dolgozók Pártjának korrupció miatt elítélt erős embere egyébként még így is Brazília legnépszerűbb politikusa.

A nemzetközi sajtóban „trópusi Trumpként” jellemzett Bolsonaro radikális változásokat szeretne: amellett, hogy a bűnözők megölésére biztatja a rendőröket, gyakran említi követendő példaként az 1985 előtti katonai diktatúrát, és rendszeresen sértegeti a nőket és a homoszexuálisokat. Egyik női politikai ellenfelének például azt mondta, túl ronda ahhoz, hogy megerőszakolják; de volt olyan nyilatkozata is, miszerint jobban örülne, ha a fia meghalna egy balesetben, mint ha homoszexuális lenne.

Vasárnap az elnökválasztás második fordulóját tartják Brazíliában, az első körben Bolsonaro 46, Haddad 29 százalékot kapott. A legutóbbi felmérések szerint most Bolsonaro 56, Haddad 44 százalékos eredményre számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Halálos baleset történt szombaton az 5301-es úton Ágasegyháza közelében - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére. A baon.hu úgy tudja, egy fiatal sofőr volt az áldozat.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!