2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nincs nyugalom Németországban, élesedik a migrációs vita

Hír TV

2018. június 15., péntek 09:09, frissítve: péntek 12:56

Válságba került a német kormánykoalíció. A bajor Keresztényszociális Unió ugyanis egyöntetűen a belügyminiszter menekültstratégiáját támogatja, amit azonban a kancellár és pártja, a kereszténydemokraták elutasítanak. A belügyminiszter ugyanakkor azt mondta: kész Merkel beleegyezése nélkül is bevezetni a szigorításokat, ez alapján például visszafordíthatnák a német határról azokat a bevándorlókat, akiket már más országban regisztráltak. Merkel szerint azonban Németország nem hozhat különutas döntéseket, inkább közös uniós megoldást javasol.

A német alkotmány 65-ös cikkelye került veszélybe a kormánykoalíció válságával. Az úgynevezett Richtlinienkompetenz-elv ugyanis lehetővé teszi, hogy a német kancellár határozza meg a kormány politikai irányelveit. A menekültstratégia miatt azonban Merkel és pártja szembekerült koalíciós partnerével. A CSU egységesen beállt Horst Seehofer belügyminiszter úgynevezett "mesterterve" mögé, ami a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket vezetne, például a német határról küldenék vissza azokat, akiket már egy másik uniós országban regisztráltak.

Nem szeretném elrejteni, hogy nagyon komoly helyzetben vagyunk. Egy történelmi helyzetről folyik a tárgyalás. A párttársaink egyhangúlag kifejezték támogatásukat Horst Seehofer és mesterterve mellett, azaz a bevándorlóknak a határainkról történő visszafordítása mellett - közölte a Keresztényszociális Unió politikusa.

Seehofer felettese, a kancellár azonban elvetette a javaslatot. Merkel közös európai megoldásban gondolkodik, radikális lépések nélkül.

Szerintem jó és helyes, hogy folytatjuk a munkát az illegális migráció csökkentésére és ellenőrzésére. Ezért Horst Seehofer belügyminiszter mesterterve nagyon fontos kezdeményezés. Van benne egy olyan pont, ami ütközik a mi megközelítésünk alapelveivel. Személyesen én úgy gondolom, hogy az illegális bevándorlás az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, ezért nem hiszem, hogy egyoldalúan, szervezetlenül kellene döntenünk, és hogy a harmadik felek kárára váljon - mondta Merkel, majd hozzátette: Németország nem lehet magányos harcos ebben a témában, az unióval egyetértésben kell meghozni az intézkedéseket.

A migrációellenes Alternatíva Németországnak párt szerint a Seehofer-mesterterv azonban csak az októberi bajor tartományi választások előtti kampány része.

Ha Seehofer úr, aki eddig a kancellár politikáját támogatta, most egyszerre felfedezte magának az AfD javaslatait, ez csak figyelemelterelés lehet. Az AfD a kezdetektől azt követeli, amit most Seehofer, a bajor tartományi választások előtt. Utána pedig már csak egy laza kompromisszum marad belőle. Ez csak a választások miatt van, mert jön a nyári szünet. A CDU és a CSU próbálják a lehető legtöbbet megmenteni maguknak a káoszból és zűrzavarból, amit ők maguk keltettek - mondta a párt frakcióvezetője.

A német belügyminiszter azt mondta: kész akár Merkel beleegyezése nélkül is bevezetni az intézkedéseket, ez viszont Merkel tekintélyét vonja kétségbe. Ezután két út lehetséges: vagy leváltja a kancellár az engedetlen belügyminisztert, vagy megszakad a pártkoalíció - ami azonban történelmi szakítás lenne, tekintve, hogy a két párt 1949 óta dolgozik szövetségben.

A témát a Hír TV külpolitikai szakértője elemezte:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!