2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Netanjahu: Izrael meg fogja védeni magát

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 14:10

A zsidó állam az utóbbi évtizedek legnagyobb légi támadását hajtotta végre Szíriában. Izrael főként iráni célpontokra csapott le szombaton, megtorolva, hogy aznap reggel egy iráni drón berepült az izraeli légtérbe. A szíriai légicsapások közben az egyik izraeli vadászgépet lelőtte a szír légvédelem.

Detonáció szakított félbe egy izraeli tévéinterjút. A riportalanyok fedezékbe vonultak, nem tudhatták, hogy kontrollált robbantásról van szó: a zsidó állam védelmi erői ekkor semmisítették meg a maradék lőszereit annak az izraeli F–16-os vadászgépnek, amit a szír légvédelem lőtt le szombaton.

Izrael 2006 óta most először vesztett el csatában katonai repülőt, de a pilóták életben maradtak, mivel időben katapultáltak. Itt az látható, amint egyiküket helikopterrel kórházba szállítják.

Az izraeli vadászgép több másikkal együtt Szíriában járt és légicsapást hajtott végre a kormányerők és az őket segítő iráni csapatok állásai ellen. Az izraeli hadsereg felvételei alapján összesen 12 célpontot semmisítettek meg.

A zsidó állam évtizedek óta nem indított ekkora támadást Szíria ellen. Ez a mostani válaszcsapás volt, miután egy iráni drón még szombat reggel bemerészkedett Izrael légterébe. A pilóta nélküli harci gépet az izraeli légvédelem azonnal leszedte.

„Irán arra használja Szíria területét, hogy megtámadja Izraelt, amit el akar pusztítani. Irán szemtelen módon sértette meg Izrael szuverenitását azzal, hogy egy iráni drónt reptetett Szíria területéről Izraelbe. Izrael Iránt és szír házigazdáját tartja felelősnek az agresszióért. Továbbra is minden szükséges lépést megteszünk, hogy megvédjük a szuverenitásunkat és a biztonságunkat” – fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Irán Izrael első számú ellensége. A perzsa állam csapatai már 2011 óta harcolnak Szíriában a kormányerők oldalán. Teheránt Izrael és a térségbeli riválisok is azzal vádolják, hogy nemcsak politikai befolyási övezetet épít ki a Közel-Keleten, de egy logisztikai és ellátási folyosót is; a baráti kormány vezette Irakon és Szírián át egészen a zsidó állammal szomszédos Libanonig, ahol a Hezbollah síita szervezet révén tett szert komoly politikai befolyásra Irán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!