2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Netanjahu: El kell fogadni, hogy Jeruzsálem főváros

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 21:57, frissítve: csütörtök 22:42

Az izraeli kormányfő szerint a palesztinoknak el kell fogadniuk, hogy Jeruzsálem a zsidó állam fővárosa, és le kell mondaniuk az erőszakról. Az izraeli hatóságok lezárták a gázai övezeti határátkelőket, mert a palesztin fegyveresek egy hete rakétákkal lövik a zsidó államot.

Palesztin őrök munkában, miután az izraeli hatóságok úgy döntöttek, a Gázai övezetbe vezető összes átkelőt lezárják, válaszul a palesztinok rakétatámadásaira. Csak a kórházi ellátásra érkezőket engedik be Izraelbe. Palesztin fegyveresek az elmúlt egy hét alatt vagy tucatnyi rakétát lőttek ki Gázából a zsidó állam felé. Az izraeli gépek válaszul az övezetet kormányzó Hamasz palesztin szervezet Ezzeddín al-Kasszám Brigádok nevű katonai szárnyának állásait, kiképzőtáborait, raktárait bombázták.

A legjobb az lenne, ha a palesztinok elfogadnák a valóságot és a béke érdekében cselekednének, és nem pedig a szélsőségesség nevében. És elismernének egy másik tényt Jeruzsálemmel kapcsolatban, hogy az nemcsak Izrael fővárosa, mi minden hívő számára biztosítjuk a szabad vallásgyakorlást. Mi őrködünk a Közel-Kelet biztonsága felett, úgy, ahogy mások nem, mások kudarcot vallottak. Ezért az olyan nyilatkozatok nem nyomasztanak – nyilatkozta Benjamin Netanjahu.

A palesztin elnök viszont az ENSZ-hez fordul az amerikai döntés érvénytelenítéséért és a független palesztin állam megteremtése érdekében.

A Biztonsági Tanácshoz fordulunk, hogy törölje ezt a döntést, az ENSZ határozatainak megfelelően. A közgyűléshez is fordulunk Izrael tagsága miatt, mert az ellentétes a nemzetközi határozatokkal, és a Biztonsági Tanácshoz fordulunk a palesztin állam teljes jogú tagságának elnyerése érdekében – mondta Mahmúd Abbász.

Közel ezer ember tartott gyertyás virrasztást Ammánban, Jordánia fővárosában, hogy az amerikai döntés ellen tiltakozzanak.

Az egyházak tanácsának vezetői hívták össze ezt a tiltakozást, hogy elmondjuk, Trump úr döntése ellen vagyunk Jeruzsálem kérdésében. Jeruzsálem nem Izrael fővárosa. Az Palesztina fővárosa, két népé, a palesztiné és az izraelieké. Három régióhoz tartozik, és nem kizárólag csak egyhez – mondta Rifaat Bader atya.

Az amerikai elnök múlt héten ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, amelynek keleti részét a palesztinok leendő országuk fővárosának szeretnék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!