2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a WHO az ebola-járvány miatt

Hír TV

2019. július 18., csütörtök 09:45

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt. A WHO emellett felszólította a szomszédos országokat, hogy növeljék az ellátási készültséget mert a betegség átterjedhet. Az elmúlt évben több mint 1600 áldozatot szedett a kór a közép-afrikai országban.

Az ebola-járvány lassan egy éve pusztít a közép-afrikai országban, ám egy hónappal ezelőtti ülésén meg úgy döntött az Egészségügyi Világszervezet, hogy nem szükséges nemzetközi vészhelyzetet hirdetni, mert szerintük a lépés túlságosan sok gazdasági kárt okozna az utazási és kereskedelmi korlátozások miatt. A héten azonban már arról érkeztek jelentések, hogy a vírus elérte az ország északi területén fekvő, milliós lakosú Goma városát. A WHO így elismerte a vírus jóval gyorsabban terjed, minta mire számítottak.

A ruandai és ugandai határhoz egyaránt közel eső Goma városában egyelőre 22 ember fertőződhetett meg a vírussal, a közép-afrikai országban azonban a járvány az elmúlt 11 hónapban több mint 1600 emberrel végzett és összesen mintegy 2500-an fertőződtek meg. A WHO attól tart, hogy a betegség átterjedhet a szomszédos Ugandára is.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebola-járvány 2014-15-ben pusztított Nyugat-Afrikában, akkor legalább 11 ezer ember életét követelte.

Hír TV