2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Németország lett az EU soros elnöke

Hír TV

2020. július 1., szerda 12:38

Ma vette át az Európai Unió soros elnökségét Németország. A december 31-ig tartó fél évben számos feladata lesz a németeknek, hiszen a koronavírus miatt sok területen nem történt előrelépés. A Hír TV-t Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósította.

"Együtt Európa talpra állításáért" - ez a ma kezdődő német soros elnökség mottója - mondta el Zöldhegyi Katalin, majd hozzátette, hogy ez is azt mutatja, hogy a gazdaság helyreállítása kiemelt feladat a hétéves uniós költségvetésben, benne a helyreállítási csomag tető alá hozásával.

Fontos feladat lesz még a migrációs stratégia kidolgozása. Ez csúszni fog, késő őszre várható, hogy elkészül, e téren heves viták várhatók a tudósító elmondása szerint.

A tudósításban elhangzott, hogy előtérbe kerül még az unió nyugat-balkáni bővítése is, amely előrehaladott állapotban van, mivel Várhelyi Olivér bővítéséért felelős uniós biztos már márciusban kidolgozta az erre vonatkozó stratégiát. 

De várhatóan terítékre kerül a magyar és a lengyel jogállamiság helyzetével kapcsolatos ügy is, illetve a német soros elnökség alatt kell lezárni a Brexit folyamatát is - fűzte hozzá Zöldhegyi Katalin.

Hír TV