2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Németh Szilárd: Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.

  • Németh Szilárd: Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Németh Szilárd erről, az "Újraértelmezett honvédelem" címet viselő, a Ma7 médiacsalád által szervezett fórumon beszélt.

Az államtitkár a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) védelmi jellegű együttműködésével kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva nagyon jónak minősítette az együttműködést, majd megköszönte a 2015-ös migrációs hullám idején a határok védelmében nyújtott segítséget.

Elmondta: bár akkor "de jure" még nem volt V4 közös harccsoport, ám "de facto" már létezett, hiszen a többi V4 tagország segítséget nyújtott a határok megvédésében, ami akkor a legnagyobb kihívás volt Európa számára. Hangsúlyozta: a migráció nem csak 2015-ben jelentett nagy kihívást, hanem a következő évtizedekben is az lesz. Hozzátette: ezen a téren már egy nagyon komoly szintű együttműködés van.

"Nagyon fontos, hogy az a politikai közösség, ami most sikeresen működik az EU-n belül (...) meg tudja magát honvédelmileg is szervezni" - emelte ki Németh Szilárd. Megjegyezte: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lehetővé teszi, hogy a határokat katonák védjék.

Az államtitkár rámutatott: az Afrikából és Ázsiából Európába irányuló migrációt legalább két tényező még hosszú időn keresztül erősíti majd, ezek a népességrobbanás és az éghajlatváltozás. "Ez egy komoly nyomást jelent majd Európa felé, és szerintem szükség lesz a katonákra, hogy meg tudjuk védeni Európát és az európai határokat" - mondta Németh Szilárd. Kérdésre válaszolva hozzátette: Európának megvannak a képességei és anyagi eszközei, hogy megvédje magát, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, meg kell hozni a megfelelő döntéseket.

"Elsősorban nyilvánvalóan Brüsszelben, de Berlinben és Párizsban és Madridban, Rómában hasonló döntéseket kell tudni meghozni, mint amilyeneket mi meghoztunk itt Budapesten" - szögezte le.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!