2021. május 6.,
csütörtök, Ivett, Frida napja

Német kormány: Novicsok típusú idegmérget mutattak ki az orosz ellenzék vezérének mintáiban

MTI

2020. szeptember 2., szerda 16:07

A Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében, a német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték - közölte szerdán a német szövetségi kormány.

 "Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett" - áll a közleményben, amely szerint a német "szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást".

Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre - tették hozzá.

A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus toxikológiai vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a "megfelelő közös reakcióról" - közölték, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről.

A kormányban külön megbeszélést tartottak az ügyről Angela Merkel kancellár, Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter, Heiko Maas külügyminiszter, Horst Seehofer belügyminiszter, Christine Lambrecht igazságügyi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter és Helge Braun kancelláriaminiszter részvételével.

A közlemény szerint a Bundeswehr specialistáinak vizsgálati eredményeiről tájékoztatják Alekszej Navalnij feleségét és kezelőorvosait, valamint a szövetségi parlament (Bundestag) frakcióit is, és feleszik a kapcsolatot a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW), amelynek tiltólistáján szerepel a Novicsok.

Angela Merkel külön sajtónyilatkozatban is bejelentette, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. Az orosz ellenzék vezető alakját "el akarták hallgattatni" - húzta alá a német kancellár.

A "gyilkossági kísérlet" körül "nagyon súlyos kérdések" vannak, amelyekre "csak az orosz kormány tud választ adni, és meg is kell adnia ezeket a válaszokat" - mondta Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Heiko Maas közös sajtónyilatkozatban tájékoztatott a fejleményekről. A védelmi miniszter a többi között elmondta, hogy a mintákat a Bundeswehr egy tudományos intézetében elemezték, amely az OPCW németországi referencia-laboratóriumaként működik, és fő feladata a lakosság védelme a vegyi fegyverektől. A külügyminiszter ismertette, hogy szerdán ismét bekérették a tárcához a berlini orosz nagykövetet egy "rendkívül sürgető megbeszélésre", amelyen ismertették, hogy a német kormány elvárja az orosz hatóságoktól az eset minden részletre kiterjedő és átláthatóan végzett feltárását és az elkövetők felelősségre vonását.

Hozzátette: az EU-s és a NATO-partnerekkel egyeztetendő válaszlépésekről annak függvényében döntenek, hogy miként teljesülnek ezek az elvárások.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.

Legutóbb - augusztus 28-án - azt közölték, hogy tünetei enyhülnek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják, mesterséges kómában tartják és nem tudják kizárni, hogy súlyos mérgezése maradandó hatásokkal jár.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető felszámolását célzó törekvéseket összefogó OPCW 2019 novemberében vette fel az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokot a tiltólistájára. A döntés előzménye Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal megmérgezése Novicsokkal. London az orosz hatóságokat vádolta a mérgezéssel. Moszkva visszautasította, hogy köze lenne a történtekhez. A volt hírszerző és lánya túlélte a 2018-as mérgezést.

Washington: az orosz ellenzéki vezető megmérgezése teljességgel elítélendő

Teljességgel elítélendőnek nevezte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető Novicsok idegméreggel elkövetett megmérgezését John Ullyot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán Twitter-bejegyzésében.

A szóvivő egyben mélységes aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

Kiemelte, hogy Oroszország már a múltban is használt Novicsok idegmérget. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok "együtt fog működni szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy felelősségre vonják az oroszországi elkövetőket, bárhová is vezessenek a bizonyítékok". Washington emellett korlátozni fogja rosszindulatú cselekményeik pénzügyi forrásait - tette hozzá.

Ullyot egyben leszögezte, hogy az oroszoknak jogukban áll nézeteiket békésen kifejezésre juttatni, anélkül, hogy megtorlástól kellene tartaniuk.

A német szövetségi kormány a nap folyamán jelentette be, hogy Novicsok elnevezésű, a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében.

Angela Merkel német kancellár külön sajtónyilatkozatban is bejelentette, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. Az orosz ellenzék vezető alakját "el akarták hallgattatni" - húzta alá a német kancellár.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.

Von der Leyen: Navalnij megmérgezése megvetendő, gyáva cselekedet volt

Megvetendő, gyáva cselekedet volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése - írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szerda este.

A brüsszeli testület vezetője, aki üzenete szerint Angela Merkel német kancellártól értesült az orosz politikus megmérgezéséről, kijelentette: az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ügyel kapcsolatban kiadott közleményében aláhúzta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz ellenzéki vezető megmérgezését. Azzal összefügésben, hogy a vizsgálatok szerint a gyilkossági kísérletet a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő Novicsok idegméreggel hajtották vége, az uniós diplomácia vezetője kijelentette: a vegyi fegyverek használata bármilyen körülmények között teljesen elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi jogot.

"Alapvető fontosságú, hogy az orosz kormány alaposan és átlátható módon kivizsgálja a merénylet körülményeit. Alekszej Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani" - fogalmazott.

Az Európai Unió továbbra is szoros figyelemmel kíséri az ügy alakulását, és megvitatja annak következményeit - tette hozzá Borrell.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai megállapították, hogy a politikusnak minden kétséget kizáróan, idegmérget juttattak a szervezetébe. Legfrissebb hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy mérgezése maradandó hatásokkal jár.

A NATO főtitkára átlátható vizsgálatot sürget

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán elítélte az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen harci idegméreggel elkövetett merényletkísérletet, amely véleménye szerint még sürgetőbbé teszi, hogy Oroszország teljes körű és átlátható vizsgálatot folytasson az ügyben.

Stoltenberg Twitter-üzenetében azt közölte, konzultálni fog Németországgal és minden NATO-szövetségessel a mérgezés következményeiről.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai megállapították, hogy a politikusnak minden kétséget kizáróan idegmérget juttattak a szervezetébe. A legfrissebb hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy megmérgezése maradandó hatásokkal jár.

 

 

MTI