2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Nem várható enyhítés húsvét előtt Ausztriában

Hír TV

2021. február 16., kedd 08:22

Németország március közepéig, Ausztria húsvétig nem enyhítene a járványügyi szabályokon. Ezzel szemben Horvátország és Szlovénia megkezdi a korlátozások feloldását. Szlovéniában az üzletek és a vendéglátóhelyek zárva maradtak, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is érvényben van.

Maszk nélküli emberek sokasága ünnepelte egy évvel ezelőtt a híres kölni karnevált- most ugyanazok az utcák üresek.

Csupán néhány igazi karneválrajongó sétál beöltözve azon az útvonalon, ahol máskor a tömeg vonult.

"Ez borzalmas. A mai egy nagyon szomorú nap. Könnybe lábad az ember szeme. De van egy-két mosoly is az arcunkon, ha arra gondolunk, hogy jövőre már minden ismét jobb lesz."

- mondja az egyik helyi lakos.

Erre azonban még várni kell. A német kormány ugyanis március közepéig meghosszabbította a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat. A napi fertőzésszám ugyan csökkent az országban, a vírus új, fertőzőbb variánsa miatt azonban egyre jobban aggódnak az egészségügyi hatóságok. A szövetségi kormány és a tartományi vezetők tervezete szerint március elsejétől kinyithatnak a szépségszalonok és a tartományok dönthetik el, hogy újraindítják-e a tantermi oktatást.

Kurz: Még nem jött el az ideje további enyhítéseknek

"Reméljük, hogy többé-kevésbé kézben tudjuk tartani a fertőzést, azzal együtt, hogy, szemben számos európai országgal, Ausztriában kinyithattak az iskolák és üzletek. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy jelenleg nem jött még el az ideje a további enyhítéseknek. Legkorábban húsvét körül tudunk lazítani a korlátozásokon, erről március 1-jén döntünk."

- jelentette be az osztrák kancellár.

A tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények tehát továbbra is zárva maradnak Ausztriában.

Szlovénia és Horvátország enyhít a korlátozásokon

Enyhítenek azonban a járványügyi korlátozásokon Horvátországban és Szlovéniában. Valamennyi horvát városban például hétfőtől kinyithattak az edzőtermek, kaszinók, valamint a kávézók is árusíthatnak italokat elvitelre.

A horvát belügyminiszter elmondta: amennyiben a fertőzöttek száma tovább csökken, márciusban ismét lazítanak a szabályokon. Az országban az elmúlt napon csupán 68 fertőzöttet regisztráltak.

 

Bár Szlovéniában az enyhítésnek köszönhetően minden üzlet kinyithatott, de a vendéglátóhelyeknek továbbra is zárva kell maradniuk. Ahogy marad a tíz fős gyülekezési szabály és az éjszakai kijárási tilalom is.

HírTV