2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nem várható bocsánatkérés Tudose magyarellenes kijelentése miatt

Hír TV

2018. január 18., csütörtök 14:57, frissítve: csütörtök 16:02

Nem várható bocsánatkérés az új román miniszterelnöktől, sem pedig a román kormánypárt részéről Mihai Tudose magyarellenes kijelentése miatt a Hír TV-nek nyilatkozó Románia-szakértő szerint. Stefano Bottoni hozzátette: a román–magyar kapcsolatokon az RMDSZ sem tud javítani, mert csekély a befolyása a bukaresti kormányban.

„Évforduló van, 1918-nak a 100. évfordulója, tehát senkitől nem várható semmilyen bocsánatkérés és semmilyen enyhülés a magyar politikában. A jelenlegi vonal egyértelműen kemény. Az RMDSZ kellemetlen helyzetben van – körülbelül egy évvel ezelőtt már látszott, hogy szinte reménytelen a helyzete. Se kint, se bent a kormányban, és igazán a csekély befolyása. Úgy gondolom, az RMDSZ számára az utóbbi húsz év legkellemetlenebb helyzete a mostani” – emelte ki a történész.

Mint ismeretes, Mihai Tudose akasztással fenyegette a székely zászlót kitűzőket, de távozásához a botránynak semmi köze nem volt, saját pártja elnökével veszett össze.

Az új kormányfő Viorica Dancila, miután az államfő elfogadta a jelölését. A politikusnő eddig Brüsszelben dolgozott mezőgazdasági szakpolitikusként – nyolc hónap alatt ő a román szociáldemokraták harmadik miniszterelnöke, miután elődei belebuktak a párt belső csatározásaiba. Az új miniszterelnök egyébként az első nő, aki Romániában vezető politikai tisztséget tölthet be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!