2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Esős vasárnap 13:05

Külföld

Nem tudnak magyar tankönyvet rendelni Kárpátalján

Nem tudják megrendelni a magyar nyelvű tankönyvek egy részét a kárpátaljai magyar oktatási intézmények. Az arra hivatott online rendszerben ugyanis a korábbitól eltérően nincs lehetőség erre. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség emiatt nyílt levelet írt az ügyben az ukrán oktatási miniszternek, melyben a helyzet tisztázására kéri az illetékest.

  • Nem tudnak magyar tankönyvet rendelni Kárpátalján

A nyolcadik osztályosok számára nem lehet megrendelni több tankönyvet magyar nyelven, az online rendszer ugyanis nem teszi lehetővé-ezt az üzenetet küldték í helyi iskolák igazgatói a Pedagógusszövetségnek.

A tanárok érdekvédelmi szervezete a probléma miatt több levelet küldött az Ukrán Oktatási Minisztériumnak és a Kárpátaljai Megyei Oktatási Főosztálynak is.

A kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán tanügyi törvény értelmében 2023-tól a magyar iskolák felsőbb osztályaiban a legtöbb tantárgyat ukránul kellene tanítani. Riadalmat az okozott, hogy már a következő tanévtől ellehetetlenül a magyar nyelven történő tanítás. Közben az Ukrán Oktatási Minisztérium félretájékoztatásnak nevezte a problémát, és jelezte, hogy fontolóra veszik a tankönyvek újranyomtatását, függetlenül azok nyelvétől.

A pedagógusokat viszont felháborítja az újabb tankönyvbotrány. Mivel március 17-én a rendelési határidő is lejárt, így az iskolák csak azokat a magyar nyelvű kiadványokat tudták megrendelni, melyek addig elérhetőek voltak.

Az ügyben egyelőre nem kaptak kielégítő választ sem az iskolák igazgatói, sem pedig a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!