2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Nem törődik bele a vereségbe az alabamai republikánus jelölt

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 15:32, frissítve: csütörtök 21:24

Nem törődik bele a választási vereségbe a republikánus szenátorjelölt Alabama államban. Roy Moore szerint a választáson csalás történt, ezért az eredményt nem szabad hitelesíteni. Alabamában december közepén rendeztek előre hozott szenátusi választást, amelyet a demokrata párti jelölt nyert meg. Ezzel minimálisra csökkent a republikánusok többsége a washingtoni felsőházban.

Roy Mooore-nak minden reménye megvolt arra, hogy szenátorrá válasszák. Az Egyesült Államok egyik legkonzervatívabb államában, Alabamában indult az időközi választáson. A Biblia-övezetnek nevezett Dél a republikánusok fellegvára, demokrata politikus negyed százada nem nyert.

A kampány során több nő is jelentkezett, azt állítva, hogy Moore 3-4 évtizede zaklatta őket. A Republikánus Párt megpróbálta rávenni a politikust, hogy lépjen vissza, de hívei kitartottak mellette és inkább a pártelit ellen fordultak.

Moore azonban vesztett, 20 ezer vokssal kapott kevesebbet a demokrata Doug Jones-nál. A kudarcot nehezen viselték Alabama magukat konzervatívnak és patriótának valló szavazói.

„Köszönöm, hogy eljöttetek és szeretném, ha tudnátok, ha egy választási eredmény ilyen szoros, akkor a történetnek itt nincs vége” – közölte Roy Moore a választás éjszakáján, azt sejtetve, hogy alapos vizsgálatot vár el. Moore bíróságon támadta meg az eredményt arra hivatkozva, hogy Alabamán kívül élők is szavazhattak, az egyik körzetben pedig gyanúsan magas volt a részvételi arány.

John Merill, Alabama állam belügyminisztere azt közölte, a bírósági beadvány dacára hitelesíteni fogja a végeredményt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!