2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Nem távoznak a menekültek a bezárt ausztrál táborból

Hír TV

2017. november 11., szombat 10:55, frissítve: szombat 11:14

A menedékkérők és az ENSZ szerint az új táborok nem készültek el, és a biztonságukat sem garantálja semmi.

Továbbra sem hajlandók távozni az október végén bezárt pápua új-guineai táborból azok a menekültek, akiknek a központot üzemeltető Ausztrália új helyszíneket ajánlott fel szintén pápuai területen. 

A földön és az asztalokon alszanak a menekültek, többnyire az épületeken kívül, mert bent elviselhetetlen a hőség. Az egyik ausztrál civil szervezet által titokban készített felvételeken jól látható, milyen körülmények között élnek a menedékkérők a pápua új-guineai Manus szigetén, ahol Ausztrália tartott fenn tranzitzónát október végéig. Ekkor a kormány bezárta a 600 embernek otthont adó intézményt, és megvonta a lakóktól az alapvető szolgáltatásokat.

„A vécében és a zuhanyzóban nincs víz, a zuhany nem működik. A helyiség nagyon koszos. Tettek ide fémlapokat, de két éven át nem voltak itt. Minden fából volt, rengeteg csótány szaladgált mindenfelé. A csap nem működik, nincs víz” – mondta egy iráni menedékkérő.

A táborlakók kutat ástak maguknak, és most kukákban gyűjtik a vizet.

Mégsem hajlandók elmenni, mert a táboron kívül még rosszabb lenne nekik: korábban a helyiek többször is megtámadták őket, volt, hogy bozótvágó késsel rontottak a bevándorlókra. Ezért nem fogadják el az ausztrál kormány ajánlatát, amely szerint új helyszíneken kapnának szállást – többnyire félkész, őrizetlen épületekben. Az ügyvivő miniszterelnök mégis újból felszólította őket, hogy hagyják el a tábor területét.

„Sok-sok hónapon keresztül javasoltuk a manusi központ lakóinak, hogy költözzenek az alternatív szálláshelyekre. Azok, akikről megállapítjuk, hogy menekültek, át kell hogy költözzenek oda, ahol megkapják az alapvető szolgáltatásokat. Azoknak pedig, akikről kiderül, hogy nem menekültek, haza kell menniük” – fogalmazott Julie Bishop, az ausztrál ügyvivő miniszterelnök.

Nemcsak a menedékkérők, az ENSZ is úgy látja: az új helyszínek nem alkalmasak a bevándorlók elszállásolására, mert még nincsenek készen, és semmi nem garantálja a biztonságukat.

Az ausztrál kormány azért tart fenn a menedékkérőknek tranzitzónákat a szomszédos országokban, mert a canberrai vezetés szerint ha egyből beengednének mindenkit, akkor még többen vállalnák a veszélyes tengeri utazást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!