2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Nem találtak vegyi mérgezésre utaló tüneteket a dúmai kórház orvosai

Hír TV

2018. április 17., kedd 13:02, frissítve: kedd 13:04

A nyugati hatalmak szerint az orosz-szír erők április hetedikén vetettek be vegyifegyvert a még lázadó kézen lévő városban. Az orosz védelmi miniszter közben bejelentette: annak ellenére, hogy a nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy nem engedi a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet delegációját a városban vizsgálódni, szerdán a helyszínre utaznak.

Napirenden volt a francia parlamentben a közös francia, amerikai és brit légicsapások ügye, melyeket Szíria területén hajtottak végre. A koalíciós erők szombaton 105 rakétát lőttek ki olyan célpontokra, amik a Pentagon szerint vegyifegyvereket gyártottak és összefüggésbe hozhatók az Április hetedikei dúmai mérges gáz támadással.

A mi ellenségünk nem Szíria. Nem szeretnénk háborúba menni Szíria vagy Bassar Al-Assad ellen. A mi ellenségünk a Daesh. Véget szeretnénk vetni annak a terrorista mozgalomnak, ami halálos támadásokat szervezett a területünkön és mélyen megsebzett több francia családot és ezen felül sok lelket is - jelentette ki Edouard Philippe, francia miniszterelnök.

A brit parlamentben is a közös bombázás volt a téma. Theresa May szerint nem válhat bevett gyakorlattá a vegyifegyverek használata.

Senki sem vonhatja kétségbe a szándékunkat arra, hogy biztossá tegyük: nem válhat gyakorlattá a vegyifegyver használata - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

A brit ellenzék szerint azonban Theresa May Donald Trump parancsát teljesítette akkor, amikor a közös légicsapásban való részvételt támogatta.

A dúmai támadás egy szörnyű támadás volt a civilek ellen vegyifegyverrel, egy olyan polgárháború része, amit százezreket pusztított el. Elnök úr ez a kijelentés bizonyítékként szolgál arra, hogy miniszterelnököt ez a parlament számoltathatja el és nem az amerikai elnök szeszélyei - vélekedett Jeremy Corbyn.

Londonban közben százak tüntettek a brit parlament előtt a légicsapások ellen.

A Kreml visszautasította azokat a vádakat, amivel a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet brit delegációja sújtotta Moszkvát, mi szerint sem a szírek, sem az oroszok nem engedték Dúma közelébe az OPCW nyomozóit. Nagy-Britannia mellé az Egyesült Államok is beállt, ebben a kérdésben is. Washington ugyanis amellett, hogy Oroszországot és Szíriát tette felelőssé azzal is megvádolta Moszkvát, hogy gátolja a nemzetközi vizsgálatot a dúmai támadás ügyében.

A vegyifegyver-tilalmi szervezet szakértőivel szerdán odalátogatunk. Oroszország nem akadályoz semmit, sehogyan - mondta az orosz védelmi miniszter, Igor Kirillov.

A vegyifegyver-tilalmi szervezet orosz képviselője szerint félnivalója a koalíciós erőknek van, hogy tényleg történt-e vegyifegyver használat Dúmában.

Úgy tűnik, hogy a nyugati országok, az Egyesült Államok vezetésével nem tartják szükségesnek a vizsgálatokat. Ők meghozták a saját döntésüket. Vagy talán tartanak attól, hogy a szakértők, miután a helyszínen vizsgálódtak rávilágítanak arra, hogy hamis indokok miatt hajtott végre légicsapásokat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország a védtelen Szíriával szemben - mondta Alexander Shulgin.

Közben a szíriai Dúma kórházában - ami a támadás központjától kőhajításra helyezkedik el - tovább folytatódott a sérültek ellátása és kezelése. Azonban az orvosok szerint nyoma sincsen vegyi mérgezésnek.

Néhány sebesült és nem azonosított ember berontott és azt kezdték terjeszteni, hogy vegyitámadás történt. Az emberek megrémültek és pánik lett úrrá. Megvizsgáltuk őket és nem találtunk semmilyen erre utaló tünetet - közölte Marwan Jaber, orvos.

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban, Dúmában. Az áldozatok számáról eltérő adatok jönnek: egyes szervezetek szerint negyven ember halt meg, más beszámolók szerint legalább hetven.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!