2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Légi parádéval ünneplik július 4-ét Washingtonban

Nem szokványos lesz idén a július 4-i nemzeti ünnep Washingtonban, az Egyesült Államokban csütörtökön ünneplik a függetlenség napját, azaz a függetlenségi nyilatkozat 1776-ban történt kihirdetését, amellyel az akkor 13 brit kolónia kinyilvánította elszakadását Nagy-Britanniától.

  • Légi parádéval ünneplik július 4-ét Washingtonban

Az amerikai fővárosban minden évben délelőtti parádéval és esti koncerttel, valamint tűzijátékkal ünneplik a függetlenség napját. Az idén azonban Donald Trump elnök radikális változtatással kecsegteti az amerikaiakat. Az ünnepnap délutánján - még a koncert és a tűzijáték előtt - a Lincoln emlékműnél mintegy egyórás program lesz Üdvözlet Amerikának címmel. A programban katonai felvonulás lesz harckocsikkal és katonai járművekkel, valamint légi parádéval, amelyen a légierő, és a haditengerészet gépei, valamint a parti őrség helikopterei tartanak bemutatót. Sajtóértesülések szerint M1 Abrams harckocsik, B-2-es bombázók, F-35-ös és F-22-es vadászrepülők is részt vesznek a bemutatón.         A washingtoni légteret egész napra lezárják, a közeli Reagan repülőtér pedig nem fogad és nem indít járatokat helyi idő szerint este tíz óráig.

A katonai parádé megtartását Donald Trump először 2017-ben vetette fel, miután részt vett Párizsban a francia nemzeti ünnepen rendezett katonai parádén.

A katonai bemutató után az elnök beszédet mond. A Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley a Fox televíziónak adott interjújában közölte: Trump kerüli a politikát, csakis történelmi és hazafias témákkal foglalkozik majd.

A Lincoln emlékműnél szerdán este már készen álltak a páholyok, ahová kormányzati tisztségviselők, törvényhozók és republikánus személyiségek kaptak meghívást.

A The Washington Post című lap szerint az ünneplés valószínűleg az amerikai főváros valaha volt legköltségesebbje lesz. A parkokat felügyelő vállalat 2,5 millió dollárt különített el és ebben a légi parádé, valamint a harci járművek szállításának és felvonultatásának költségei még nincsenek benne. Ezt a Pentagon (védelmi minisztérium) finanszírozza. A legfőbb katonai vezetők egyébként szintén jelen lesznek a délutáni ünnepségen és bemutatón.     

Donald Trump szerdán Twitteren védte meg a költségeket, amelyek szerinte elenyészőek a rendezvény nagyszerűségéhez és méltóságához képest. "Ez nagyon kevés, ahhoz képest, hogy az Üdvözlet Amerikának milyen értékes" - írta mikroblogjában az elnök.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!