2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Nem szavazták meg a nyugat-balkáni bővítést az uniós vezetők

2019. október 19., szombat 07:46

Az uniós költségvetés is napirenden volt, de a javaslatot többek között Magyarország sem támogatta. A költségvetés kérdéséről decemberben vitáznak újra az uniós vezetők.

Történelmi hiba – így minősítette az Európai Bizottság elnöke, hogy az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozását a Közösséghez.

A tagállamok állam- illetve kormányfői hosszan vitáztak a csatlakozási tárgyalások megindításáról, ami 24 tagállam támogatását élvezte. Franciaország azonban hajthatatlannak bizonyult, Emmanuel Macron, francia elnök szerint előbb belső reformokra van szükség. A franciák álláspontjához pedig Dánia és Hollandia is csatlakozott, így a két nyugat-balkáni ország nem kapta meg zöld lámpát. A legtöbb tagállam vezetője csalódottan távozott a teremből.

Az integráció terén a visegrádi országok is azt az álláspontot képviselték, miszerint a stabilitás, illetve a biztonság érdekében az Uniónak mélyíteni kell kapcsolatait a nyugat-balkáni államokkal.

Az Európai Tanács leköszönő elnöke elmondta, hogy a 2020-ban májusában Zágrábba tervezett Nyugat-Balkán-EU csúcsig meg kell indítani a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A csúcstalálkozón a vezetők napirendre vették a következő hétéves költségvetés kérdését is. Az ezzel kapcsolatos javaslatot az Unió soros elnökségi posztját betöltő Finnország mutatta be. A tervezet ugyanakkor heves vitákat váltott ki.

Hidvéghi Balázs, Fideszes EP-képviselő Magyarország Élőben című műsorunkban elmondta, a jogállamiság kritériumát politikai fegyverként akarják használni Brüsszelben. A képviselő hangsúlyozta, a magyar néppárti képviselők csak olyan uniós büdzsét támogatnak, amelynek nem lesznek kárvallottjai a magyar polgárok.

A költségvetés kérdése várhatóan az Európai Tanács december közepére tervezett következő csúcstalálkozóján kerül újra napirendre.

Hír TV