2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Nem szavazták meg a nyugat-balkáni bővítést az uniós vezetők

Az uniós költségvetés is napirenden volt, de a javaslatot többek között Magyarország sem támogatta. A költségvetés kérdéséről decemberben vitáznak újra az uniós vezetők.

  • Nem szavazták meg a nyugat-balkáni bővítést az uniós vezetők

Történelmi hiba – így minősítette az Európai Bizottság elnöke, hogy az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozását a Közösséghez.

A tagállamok állam- illetve kormányfői hosszan vitáztak a csatlakozási tárgyalások megindításáról, ami 24 tagállam támogatását élvezte. Franciaország azonban hajthatatlannak bizonyult, Emmanuel Macron, francia elnök szerint előbb belső reformokra van szükség. A franciák álláspontjához pedig Dánia és Hollandia is csatlakozott, így a két nyugat-balkáni ország nem kapta meg zöld lámpát. A legtöbb tagállam vezetője csalódottan távozott a teremből.

Az integráció terén a visegrádi országok is azt az álláspontot képviselték, miszerint a stabilitás, illetve a biztonság érdekében az Uniónak mélyíteni kell kapcsolatait a nyugat-balkáni államokkal.

Az Európai Tanács leköszönő elnöke elmondta, hogy a 2020-ban májusában Zágrábba tervezett Nyugat-Balkán-EU csúcsig meg kell indítani a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A csúcstalálkozón a vezetők napirendre vették a következő hétéves költségvetés kérdését is. Az ezzel kapcsolatos javaslatot az Unió soros elnökségi posztját betöltő Finnország mutatta be. A tervezet ugyanakkor heves vitákat váltott ki.

Hidvéghi Balázs, Fideszes EP-képviselő Magyarország Élőben című műsorunkban elmondta, a jogállamiság kritériumát politikai fegyverként akarják használni Brüsszelben. A képviselő hangsúlyozta, a magyar néppárti képviselők csak olyan uniós büdzsét támogatnak, amelynek nem lesznek kárvallottjai a magyar polgárok.

A költségvetés kérdése várhatóan az Európai Tanács december közepére tervezett következő csúcstalálkozóján kerül újra napirendre.

Hír TV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!