2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Cameron kiverte a biztosítékot a jogvédőknél

2015. július 31., péntek 09:17, frissítve: péntek 11:24

Emberi jogi szervezetek bírálják a brit miniszterelnököt a menekültekkel szemben megfogalmazott véleménye miatt. David Cameron egy csütörtöki interjúban közölte: Nagy-Britannia nem ad menedéket a Franciaország felől érkező bevándorlóknak, és emberhordának nevezte a kamionokra felugráló migránsokat. Calais-ból naponta kétezer ember próbál Angliába szökni.

Calais-nál háromméteres szögesdrót-kerítés védi a Csatorna-alagút bejáratát, a felügyeletére 150 francia kommandóst is kivezényeltek. Naponta így is 1500-2000 ember próbálkozik a szökéssel, és körülbelül minden második át is jut. „Tetszik Anglia, jó hely, van munka. Itt nehéz az élet, az utcán alszunk, a tábort csak dzsungelnek nevezik, olyan is” – mondja egy afgán bevándorló.

A brit miniszterelnök szerint ők nem fogadnak be Calais felől senkit, mert már Franciaország is épp elég biztonságos annak, aki tényleg a háború elől menekül. Cameron ráadásul bevándorlóhordákról beszélt, amivel kiverte a biztosítékot a jogvédőknél.

„Hatalmas csalódás hogy a miniszterelnök ilyen felelőtlen kijelentéseket tesz. Kétszázezer ember élete kockáztatása árán kelt át a Földközi-tengeren, és hazugság azt állítani, hogy mind Nagy-Britanniába tartanak. A kétszázezerből körülbelül húszezernek ez a célja” – véli Anna Musgrave ember jogi aktivista.

A brit és a francia kormány tízmillió eurót költött idén a calais-i határvédelem megerősítésére. A jogvédők szerint a pénzt inkább a dzsungelnek nevezett menekülttábor felújítására kellene költeni. Itt háromezren élnek.

„Tudom, hogy veszélyes az út, de itt senkinek nincs más választása, muszáj megpróbálni az átjutást, a franciák ellenségesek” – mondja egy eritreai menekült.

A bevándorlók miatt rendszeresen le kell állítani a Csatorna-alagút forgalmát. Ez azért gond, mert közben a vonatot helyettesítő kompok se járnak. A matrózok egy munkahelyi vita miatt sztrájkolnak, mert az üzemeltetőt megvette egy dán cég, és az emberek felét kirúgná.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!