2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Nem magyarellenes kijelentése miatt bukott meg a román kormányfő

Hír TV

2018. január 16., kedd 21:03, frissítve: kedd 22:21

A védelmi miniszter vette át ideiglenesen Románia vezetését, miután lemondott az előző miniszterelnök. Mihai Tudose fenyegette akasztással a székely zászlót kitűzőket, de a távozásához ennek a botránynak semmi köze, csak saját pártja elnökével veszett össze. Az új miniszterelnök egy EP-képviselőnő lehet.

Egy európai parlamenti képviselő asszony lehet az új román miniszterelnök. Viorica Dancila 3 éve dolgozik Brüsszelben, mezőgazdasági szakpolitikusként. Most pártja, a szociáldemokraták válsága miatt kerülhet vissza Bukarestbe.

„Ha mindenki elfogadja Viorica Danica jelölését, akkor egyértelmű a helyzet. Ő is tisztában van vele, hogy veszélyes helyzetben veszi át az ország irányítását és nem követhet el hibákat” – mondta Liviu Dragnea, a szociáldemokraták elnöke.

Az előző kormányfő, Mihail Tudose azért bukott meg, mert összeveszett a pártelnökkel. Tavaly novemberben nem támogatta saját pártja igazságügyi reformját, ami ellen tízezrek tüntettek Romániában. A módosításokat a korrupcióellenes ügyészség is kifogásolta, de a parlament végül megszavazta azokat, a miniszterelnök támogatása nélkül is.

„A romániai helyzet igazán feszült. A szociáldemokrata kormány 2016 óta mindent megígér a románoknak, jólétet, a korrupció felszámolását, de közben gyakorlatilag egy tervüket se valósították meg. Az oktatással, egészségüggyel borzasztó problémák vannak, és az országnak gyakorlatilag nincs megbízható vezetője” – mondta egy politikai elemző.

Romániában háromnegyed év alatt a harmadik miniszterelnök kerül hatalomra. A kormányzó szociáldemokraták mindig maguk között rendezték az utódlást. Most átmenetileg a volt védelmi miniszter vezeti az országot.

„Gyors átmenetet szeretnék, mert a politikai bizonytalanság tartós problémákat okozhat. El kell kerülnünk a negatív gazdasági hatásokat, és a lehető leghamarabb egy új kormányt kell alakítani” – adta ki az utasítást az Klaus Johannis államfő.

A megbukott román kormányfő, Mihail Tudose volt az, aki akasztással fenyegetőzött a székely zászlók kitűzése miatt, de ezt a kijelentését végül büntetlenül megúszta, a magyarellenes nyilatkozatnak semmi köze nem volt a leváltásához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!