2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Nem lehet megmondani mikor lesz vége a vulkánkitöréseknek

Hír TV

2018. május 8., kedd 22:36, frissítve: kedd 22:50

A tudósok szerint képtelenség megmondani, hogy mikor lesz vége a hawaii vulkánkitörésnek. Az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni szigeten május elején indult meg a lávafolyam lakott területek felé. Azóta 1500 családot kitelepítettek, 26 lakóház pedig megsemmisült.

Autókat pusztít el a lávafolyam. Az 1200 fokos olvadt kőzet óránként egy-két kilométeres sebességgel terül szét Hawaii legnagyobb szigetén. Értelemszerűen a kerítés se állja az útját. A láva már 26 lakóházat maga alá temetett, 1500 családot pedig elővigyázatosságból ki kellett telepíteni. A Kilauea vulkánt 12 kilométeres lávafolyam köti össze a tengerrel.

„A Hawaii Nemzeti Park területéről 2600 látogatót evakuáltunk és jelenleg egyáltalán nem fogadunk látogatókat. Ez a turistákat rosszul érinti, van, aki a világ másik részéről utazik ide, de elővigyázatosságból nem engedhetjük közel az embereket a tűzhányóhoz” – magyarázta a Jessica Ferracane, a vulkánhoz tartozó természetvédelmi övezet szóvivője.

A Kilauea az egész Csendes-óceán legaktívabb tűzhányója. 100 ezer éve még a tengerszint alatt volt, most 1200 méter magas. 1983 óta folyamatosan a kitörés állapotában van, de az aktivitása május legelején fokozódott, egy 6,9-es földrengést követően. Akkor egy tucat kürtő jött létre a felszínén, amik 70-80 méter magasra lövellték a magmát. A kitörés egy hét alatt mérséklődött, de nem maradt abba.

„Arra számítunk, hogy további, érezhető erősségű földrengések következnek. A magmán kívül ezekre is fel kell készülnünk. A hamu, ami a sziget néhány részén hullik az égből, alapvetően nem hordoz veszélyt, de azért nem javasoljuk, hogy valaki sokáig álldogáljon benne” – mondta Tina Neil, vulkanológus.

Az olvadt láva eddig 125 négyzetkilométert terített be Hawaiin. A helyi lakosoknak a gázálarc használatát javasolja a hatóság, mert a levegőben mérges gázok terjengenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!