2022. 01. 21. Péntek Ágnes napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Nem kelt el a világ legelső postabélyege, mert csak másfél milliárd forintot ajánlottak érte

Nem kelt el a világ legelső postabélyege egy keddi londoni árverésen, mert a minimálisan elvárt összeget sem ajánlották meg érte az érdeklődők, holott a Sotheby's aukciósház új világrekord megszületését sem tartotta kizártnak.

A legmagasabb ajánlat az 1840-ből származó Penny Blackre 3,8 millió font (1,64 milliárd forint) volt, miközben az aukciósház előzetesen 4-6 millió font közötti leütési árral számolt, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy a postatörténeti relikvia esetleg megdönti a 9,48 millió dolláros eddigi rekordot.

A bélyegritkaság egy érintetlen, nem használt bélyeg a legelső nyomtatott ívről Nagy-Britanniából. A fogazatlan bélyeg tetején a "postage" (postaköltség), alján az értéket jelző "one penny" (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak. A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken - a világon egyedüliként - a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Blacket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket. Alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják.

"Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja. Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert" - hangsúlyozta jelentőségét Henry House, a Sotheby's szakértője az aukció előtt.

Úgy tudni, hogy csak két másik, hasonlóan jó állapotban fennmaradt Penny Black létezik az első nyomásból, mindkettő a Brit Postamúzeum gyűjteményében található.

A világ legdrágább egypéldányos bélyege egy bíborvörös egycentes bélyeg, az 1856-os British Guiana 1 cent Magent, amelyet 9,48 millió dollárért árverezték el a Sotheby's egy 2014-es New York-i aukcióján.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezet a Fidesz a biztos szavazók között

Négy százalékpontra nőtt a Fidesz–KDNP előnye a választáson legaktívabb, biztos szavazók közt – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!