2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Nem kell maszkot viselni Izraelben, India és Brazília tehetetlen a járvány ellen

Hír TV

2021. április 16., péntek 12:39

Vasárnaptól nem lesz kötelező maszkot hordani szabadtéren Izraelben. A zsidó államban folyamatosan csökkennek a fertőzésszámok, ami az ország kormánya szerint a sikeres oltási kampánynak köszönhető. A világ legtöbb országában azonban nem csillapodik a járvány: Brazíliában és Indiában sorra dőlnek meg a halálozási és fertőzési rekordok.

Edényeket csapkodva tüntettek a szülők és a diákok az argentin elnöki rezidencia előtt, a tiltakozók autókkal torlaszolták el az épület bejáratát.

A dél-amerikai ország kormánya a hét közepén jelentette be, hogy a fővárosban és környékén két hétre bezárják az iskolákat, és este nyolc órától kijárási tilalmat rendelnek el, hogy megfékezzék a koronavírus gyors terjedését.

Ennél is súlyosabb azonban a helyzet a szomszédos Brazíliában. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet szerint a világ harmadik legfertőzöttebb országában humanitárius válsággal fenyeget a járvány. A napi halálozások számát tekintve az ország jelenleg listavezető a világon, járvány halálos áldozatainak mintegy negyedét Brazíliában jegyezték fel.

Indiában helyzet nem sokban különbözik: ketten fekszenek egy kórházi ágyon, de sokaknak már csak a folyosók padlóján jut hely.

Az egészségügyi intézmények régóta túlterheltek az ázsiai országban. Naponta kétszázezer körül mozog az új fertőzöttek száma, közel kétszázezren pedig már belehaltak a kórba.

Izraelben közben továbbra is reménykeltő a járványhelyzet. A sikeres oltási kampánynak és a fertőzésszámok folyamatos csökkenésének köszönhetően a kormány további enyhítések mellett döntött. Vasárnaptól eltörlik a szabadtéri maszkviselési kötelezettséget. A zsidó államban december közepén kezdődött a lakosság beoltása, azóta már több mint 5,3 millió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját.

 

Hír TV