2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Nem elégszenek meg a fizetésemeléssel + Videó

16 ezer tanár sztrájkol Észtországban. A háromnapos munkabeszüntetési akcióval magasabb béreket követelnek az oktatásban dolgozók, a tárca ugyanis csak a legalacsonyabb keresetű tanárok fizetését emelné meg, a pedagógusok viszont általános bérrendezést akarnak.

„Sztrájk” – olvasható az egyik tallinni iskola kapuján. Nemcsak itt vannak üres termek és folyosók, hanem az ország többi oktatási intézményében is szerda óta szünetel a tanítás. Összesen 16 ezer tanár csatlakozott a szakszervezetek háromnapos munkabeszüntetési akciójához.

Az észt fővárosban 4 ezren követeltek 20 százalékkal magasabb béreket a tüntetésen. „A tanárok átlagfizetése Észtországban 640 euró, Görögországban 1900 euró. Támogassuk Görögországot” – volt olvasható az egyik transzparensen.
– Szomorú vagyok, nagyon szomorú, mert a tanárok úgy érzik, hogy nem becsülik meg őket, sem a hivatásunkat, sem a munkánkat – panaszolta az egyik tüntető, Inga Tohver észt tanár.


A kormányzati kiadáscsökkentések után Észország kikerült a recesszióból, és Európában ma itt a legnagyobb a gazdasági növekedés. A tanárok ezért nem elégednek meg azzal az ígérettel, hogy a legalacsonyabb tanári fizetéseket 700 euróra emelik 2013-tól. Ők minden oktatónak fizetésemelést akarnak.

– Természetesen nem elégszünk meg a 700 eurós fizetéssel, amit jövő január elsejével kapnánk meg az ígéretek szerint – közölte Sven Rondik. Az Észt Tanárok Szakszervezetének elnöke hozzátette: „a pénzügyminisztérium becslései szerint a jövő évi átlagfizetés 918 euró lesz. A 700 és a 918 euró között nagy a különbség. A tanárok magasan képzett szakemberek, nem csak munkások” – fogalmazott az elnök.

Az oktatási tárca azonban elzárkózik a követelésektől. „Ez csak az egyik rész, a másik a lehetőség, a harmadik a kompromisszum” – fogalmazott Jaak Aavikso. Az észt oktatási és kutatási miniszter szerint az államnak, sem az oktatási és kutatási minisztériumnak nincsenek nagyobb lehetőségei. „Meg kell nézni, hogy jövőre hogyan fejlődik Észtország, Európa és a világ. Sok kockázatos tényező van, ezért nem tehetünk az eddigieknél nagyobb ígéreteket” – tette hozzá a miniszter.

A tavaly óta eurózónatag Észtországban az átlagfizetés 256 ezer forintnak felel meg, a Balti-tenger túloldalán, Svédországban ez négyszer több.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!