2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Szövetségi erőket küld Portlandbe az erőszak megfékezésére az amerikai kormány

Hír TV

2020. július 28., kedd 12:12

Az erőszak megfékezésére az amerikai kormány további szövetségi erőket küld Portlandbe. Washington száz egyenruhást vezényel az oregoni városba. A településen két hónapja rendszeresen összecsapnak a baloldali Fekete Életek Számítanak nevű mozgalom aktivistái, a hatóság embereivel. A radikálisok legutóbb 3 rendőrt vakítottak meg, miután lézerfénnyel világítottak a szemükbe.

Baloldali fiatalok vonultak utcára az egyesült államokbeli Portlandben. Az amerikai városban két hónapja mindennaposak a tüntetések. A tiltakozók ismét a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés ellen emelték fel szavukat.

A demonstrálók a kordonokkal körbekerített szövetségi bíróság elé vonultak, pedig a hatóságok előzőleg megtiltották, hogy az épületnél tiltakozzanak. A kezdetben békés megmozdulás rövid időn belül erőszakba torkollt.

Többen gyújtogattak, barikádokat emeltek, és kövekkel, illetve egyéb tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. A hatóság emberei füst- és hanggránáttal, valamint könnygázzal válaszoltak. A zavargások során mintegy 50 tüntetőt állítottak elő.

A megmozdulást ismét a civil szervezetek által finanszírozott Fekete Életek Számítanak nevű mozgalom hirdette meg.

Miután Portlandben rendszeressé váltak az erőszakos megmozdulások, a kormány úgy döntött, hogy további szövetségi erőket küld a városba. Az oregoni településre újabb 100 rendfenntartót vezényelnek.

Az antirasszista megmozdulások - amelyek elemzők szerin egyértelműen az elnökválasztási kampány szerves részévé váltak -, az Egyesült Államok jelenlegi vezetője ellen irányulnak, és a demokraták elnökjelölt-aspiráns támogatottságát növelik.

Az országszerte teret nyert zavargásokat egy afroamerikai férfi májusi halála idézte elő.

A többszörösen büntetett előéletű George Floyd nyakán percekig térdelt egy fehér járőr. Nem sokkal az incidens után a férfi életét vesztette.

Hír TV