2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Nem csatlakoznak a lengyelek az ENSZ globális migrációs csomagjához

MTI, Hír TV

2018. november 20., kedd 15:47, frissítve: kedd 16:17

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően. Ismert, az Egyesült Államok és Magyarország kérésére Izrael is kiléphet.

A PAP hírügynökség által ismertetett állásfoglalás szerint Lengyelország a december 10-én kezdődő marrákesi csúcstalálkozón, valamint az ENSZ fórumán később esedékes szavazáskor sem fogja támogatni a megállapodást.

„A dokumentum nem teljesítette a lengyel elvárásokat, nem nyújt elegendő garanciát arra, hogy az államok szuverén jogukat gyakorolhassák a bevándorlók befogadását, a legális és az illegális migráció megkülönböztetését illetően” - áll a közzétett közleményben.

A lengyel kormány szerint a migrációs csomag jelenlegi tervezete - különösen ami a legális és az illegális migránsokat illeti - „jelentős nehézségeket” okozhat a megállapodás értelmezésében és érvényesítésében.

Ismert, Mateusz Morawiecki kormányfő már november elején, Angela Merkel német kancellár varsói látogatásakor jelezte a globális migrációs csomag elutasítását, arra hivatkozva, hogy Lengyelország prioritásnak tekinti a határvédelem és a migráció szabályozásának nemzeti hatáskörben tartását.

Izrael is nemet mondhat az ENSZ migrációs csomagjára

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok és Magyarország kérésére Izrael is kiléphet az ENSZ globális migrációs csomagjából. Egy amerikai hírportál szerint bár az izraeli diplomaták két évig aktívan részt vettek a nemzetközi dokumentum előkészítésében, Benjamin Netenjahu – az amerikai elutasítást látva – végül úgy döntött, országa kilép a folyamatból.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk. A migrációs csomag jóváhagyási folyamatából eddig az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország, Ausztria, Bulgária és Csehország lépett ki, Észtországban pedig a napokban kormányválság alakult ki miatta.