2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Nem bíznak Merkelben, akár új választások is jöhetnek

Hír TV

2017. november 20., hétfő 07:29, frissítve: hétfő 10:04

Akár új választások kiírására is szükség lehet Németországban, miután kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások. A Szabaddemokrata Párt elnöke közölte, kilép az egyeztetésekből, mert már nem bíznak meg Angela Merkelben. A tárgyalásokon a Zöldek is részt vettek, de Merkel pártszövetségének még velük együtt sem lenne meg a parlamenti többsége. Angela Merkel ma számol be a német államfőnek a kialakult helyzetről.

Másfél hónapig tartó alkudozás után sem sikerült megtalálni a közös nevezőt a koalíciós tárgyalásokon Angela Merkelnek. A kancellár a Zöldekkel és a Szabaddemokrata Párttal is egyeztetett, de utóbbiak otthagyták a tárgyalóasztalt. Sajtójelentések szerint a migrációs, a környezetvédelmi és az adópolitika terén voltak áthidalhatatlan ellentétek a pártok között.

„Bebizonyosodott, hogy a négy részt vevő pártnak nincs közös víziója az ország modernizálásáról, és ami a legfontosabb, nem tudtuk megalapozni a kölcsönös bizalmat” – mondta Christian Lindner, a Szabaddemokrata Párt vezetője.

Angela Merkel jobbközép pártszövetségének a Zöldekkel együtt sem lenne elég szavazata a parlamenti többséghez, így vagy kisebbségi kormány alakul, vagy új választást kell kiírni Németországban.

„A mai napon mélyen el kell gondolkodnunk Németország jövőjéről. Kancellárként mindent megteszek majd azért, hogy zavartalan legyen az ország vezetése a következő nehéz hetekben” – mondta Merkel.

A német sajtó információi szerint a legélesebb vita arról alakult ki, hogy meghosszabbítsák-e a szíriai menekültekre vonatkozó családegyesítési tilalmat. Merkelék a szélsőjobb választási sikere miatt továbbra sem engedték volna, hogy a Németországban menedékjogot kapott szírekhez családtagjaik csatlakozhassanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!