2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Nem aratott osztatlan sikert a Bizottság költségvetési javaslata

Hír TV

2018. május 15., kedd 09:03, frissítve: kedd 12:40

Első alkalommal vitatták meg a tagállamok az új uniós költségvetés tervezetét. A javaslat nagyon sok bírálat érte, ezek fényében kérdéses, hogy egy éven belül sikerül-e a megállapodásra jutni. A tervezet ellenzői között volt Magyarország is, a javaslat ugyanis jelentősen csökkentené azokat a forrásokat, amelyekből most Magyarország az EU-n belül az egyik legnagyobb hasznot húzza.

Bírálják az EU-s tagállamok az Európai Bizottság javaslatát, amely 5-7 százalékkal csökkentené a strukturális és a mezgazdasági alapok kifizetéseit 2021 után. Az úgynevezett általános ügyek tanácsában a következő hét éves költségvetési ciklusról egyeztettek a tagállamok, amelynek központi eleme az előbb említett források csökkentése annak érdekében, hogy több pénz jusson például biztonságra és a külső határok védelmére. A soros elnökséget ellátó bolgár kormány szerint kölcsönös engedményekre van szükség

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy Európa és a világ egésze új kihívásokkal néz szembe, és ebben a pillanatban nagyon fontos, hogy hozzákezdjünk a kompromisszumokat megkötéséhez, és képesek legyünk megoldani a kihívásokat. Ehhez a megfelelő finanszírozási szintre van szükségünk, és hatékonynak is kell lennünk” – emelt ki beszédében Ekaterina Zaharieva miniszterelnök-helyettes.

A miniszterek tárgyaltak a Lengyelországgal szemben elindított, 7-es cikkely szerinti eljárásról is, amelyhez hasonlót készítenek elő Magyarországgal szemben is. A lengyel kormány igazságügyi reformja miatt indult az eljárás, és bár a lengyel kormány sok helyen finomított eredeti elképzelésén, ez még nem elegendő az eljárás megszüntetéséhez

„Lehetséges, hogy a Bizottság és Lengyelország eljuthat odáig, hogy azt mondjuk, hogy a jogállamiságot már nem fenyegeti rendszerszintű veszély, de az is lehet, hogy egyáltalán nem haladunk előre, és fel kell kérnünk a Tanácsot, hogy vegyen részt a 7. cikk szerinti eljárás nyomon követési szakaszában, és olyan megbeszéléseket szervezzen, amelynek során a Bizottság és Lengyelország képes lesz bemutatni ügyeiket. De e két végpont között is bárhol lehetséges a megoldás” – közölte Frans Timmermans, az EB első alelnöke.

Szó volt még a brexitről is, a tagállamokat aggasztja, hogy március óta semmilyen előrelépés nem történt a brit kilépés még mindig kérdései kapcsán. A bolgár elnökség azt is elmondta, hogy június végére szeretnének kompromisszumos megállapodásra jutni az uniós menekültügyi szabályozás kapcsán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!