2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Négyzetre emelkedik a problémánk, ha Róma kitárja Európa kapuit

Négy év alatt illegális migránsok százezrei tűntek el a nyugati hatóságok szeme elől, s most Olaszország felelőtlen magatartásával újabb hullámot eresztene Európára – hangoztatta a Magyar Hírlapnak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

  • Négyzetre emelkedik a problémánk, ha Róma kitárja Európa kapuit

 

– Mit hozhat Olaszország felelőtlen határnyitása?

– Kissé vissza kell menni az időben, hogy erre a kérdésre korrektül, felelősséggel lehessen válaszolni. A tömeges migráció megindulása óta több százezer, illegálisan ide érkezett ember tűnt el az európai hatóságok szeme elől. Már önmagában is gond, hogy jelenleg azt sem tudjuk, hogy ezek a bevándorlók jelenleg hol tartózkodnak, de az sem túl megnyugtató, hogy e körnek semmiféle módon nem ismerjük az előéletét. Lehetnek terroristák, bűnöző szervezetek-hálózatok tagjai, bárkik, akik azért érkeztek, hogy kárt és zavart okozzanak. Nyugaton alig történtek olyan határozott lépések, hogy ezeknek az embereknek a nyomára jussanak. Ha most Olaszország megnyitja a kontinens kapuit, s újabb áradatot kelt, akkor a közbiztonsággal kapcsolatos gondjaink nem a duplájára, hanem a négyzetükre nőnek. Láttunk elég szomorú példákat arra, hogy migráns hátterű, úgymond mintapolgárok alakulnak át egyik pillanatról a másikra bűnözővé, terroristává. Utóbb sokszor kiderül, hogy az elkövető kezdetben a hatóságok látókörében mozgott, de aztán idővel hanyagságból eltűnt. Az erőszak mögött a káros-kóros ideológiák térhódítása, a bűnözői hálózatok által kínált anyagi források állnak. A bevándorlók döntő részt olyan térségekből érkeztek-érkeznek, ahol az erősebb érvényesül és a gyengét elnyomják – így természetesenek veszik, hogy akkor biztosítanak a családjuknak boldog életet, ha az erőszakot preferálják.

– Létezik valamiféle kimutatás arról, hogy jelenleg mennyien várnak arra, hogy Európába jöjjenek?

– A líbiai átmeneti kormány becslései szerint a Földközi-tenger partján hatszáz-hatvanezer ember várakozik, míg a sivatagban élő törzsektől érkező információk alapján további milliós tömegek állhatnak az ország déli határain. S ez csak egy állam, hiszen például Törökországban 3,5 millió menekült tartózkodik napjainkban.

Lázin Miklós András

Magyar Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!