2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Négyszemközt egyeztet Kim Dzsong Un és Donald Trump

Hír TV

2019. február 26., kedd 07:32, frissítve: kedd 12:40

Négyszemközti megbeszéléssel kezdődik Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója szerdán Hanoiben. A Fehér Ház szóvivője szerint a kétoldalú megbeszélésre csütörtökön kerül sor. Trump és Kim tavaly nyáron Szingapúrban találkozott, akkor abban állapodtak meg, hogy szükség van az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére, de konkrétumok nem hangzottak el.

4500 kilométer vonatút után megérkezett Kim Dzsong Un Hanoibe, ahol az észak-koreai vezető szerdán és csütörtökön Donald Trumppal találkozik. A csúcstalálkozó résztvevőit díszvacsorával fogadják, majd kezdetét veszik a kétoldalú tárgyalások, amelyek a tervek szerint két napig tartanak, de szükség esetén akár tovább.

Az amerikai küldöttség a hét elején vietnami vezetőkkel folytat megbeszéléseket. Mike Pompeo gépe hétfőn landolt és múlt hét óta Hanoiben tartózkodik Stephen Biegun, a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja is.

A tavaly júniusi, Szingapúrban tartott találkozót történelminek kiáltották ki, habár az nem sok konkrétumot eredményezett. Trump és Kim Dzsong Un csak általánosságban állapodott meg a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, de a részleteket nem tisztázták.

A mostani találkozó hírére Szöulban tüntetők jelentek meg az amerikai nagykövetség előtt. „Azt szeretném üzenni Trump elnöknek, hogy ne hagyja magát manipulálni Észak-Korea hamis békestratégiája által. 70 éve folyamatosan a kommunizmus alá akarják kényszeríteni az egész Koreai-félszigetet. Soha nem változnak meg. Reméljük, hogy az amerikai elnöknek sikerül elérnie Észak-Korea teljes atomfegyver-mentesítését és rájön, hogy az amerikai csapatok visszavonása Dél-Koreából elfogadhatatlan” – mondta egy aktivista.

Szakértők szerint Donald Trump túlságosan optimista a térségben levő fegyverleszereléssel kapcsolatban. Elemzők rámutatnak: a mostani tárgyaláson mindkét félnek konkrét ajánlatokat kell tennie.

Kim Dzsong Un ugyan már felajánlotta a jongbjoni atomlétesítmény leszerelését, de műholdfelvételek szerint ez még nem történt meg.

Donald Trump többször hangsúlyozta: amíg nincsenek további rakétakísérletek, nem sietteti a konkrét megállapodást.

„Nem sürgetek semmit, de a szankciókat nem töröljük el. Véleményem szerint nagyon érdekes 2,5 napunk lesz Vietnamban. Megvan az esélye, hogy elérjük a nukleáris leszerelését egy olyan térségnek, amely nagyon veszélyes volt. Elnökségem kezdetén rakétákat és bombákat lőttek fel, hatalmas tölteteket teszteltek” – nyilatkozta az amerikai elnök.

Tény, hogy 15 hónapja nem került sor ballisztikusrakéta-kísérletekre Észak-Koreában. Szakértők szerint azonban az ázsiai ország továbbra is komoly fenyegetést jelent.