2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Négyszemközt egyeztet Kim Dzsong Un és Donald Trump

Négyszemközti megbeszéléssel kezdődik Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója szerdán Hanoiben. A Fehér Ház szóvivője szerint a kétoldalú megbeszélésre csütörtökön kerül sor. Trump és Kim tavaly nyáron Szingapúrban találkozott, akkor abban állapodtak meg, hogy szükség van az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére, de konkrétumok nem hangzottak el.

  • Négyszemközt egyeztet Kim Dzsong Un és Donald Trump

4500 kilométer vonatút után megérkezett Kim Dzsong Un Hanoibe, ahol az észak-koreai vezető szerdán és csütörtökön Donald Trumppal találkozik. A csúcstalálkozó résztvevőit díszvacsorával fogadják, majd kezdetét veszik a kétoldalú tárgyalások, amelyek a tervek szerint két napig tartanak, de szükség esetén akár tovább.

Az amerikai küldöttség a hét elején vietnami vezetőkkel folytat megbeszéléseket. Mike Pompeo gépe hétfőn landolt és múlt hét óta Hanoiben tartózkodik Stephen Biegun, a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja is.

A tavaly júniusi, Szingapúrban tartott találkozót történelminek kiáltották ki, habár az nem sok konkrétumot eredményezett. Trump és Kim Dzsong Un csak általánosságban állapodott meg a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, de a részleteket nem tisztázták.

A mostani találkozó hírére Szöulban tüntetők jelentek meg az amerikai nagykövetség előtt. „Azt szeretném üzenni Trump elnöknek, hogy ne hagyja magát manipulálni Észak-Korea hamis békestratégiája által. 70 éve folyamatosan a kommunizmus alá akarják kényszeríteni az egész Koreai-félszigetet. Soha nem változnak meg. Reméljük, hogy az amerikai elnöknek sikerül elérnie Észak-Korea teljes atomfegyver-mentesítését és rájön, hogy az amerikai csapatok visszavonása Dél-Koreából elfogadhatatlan” – mondta egy aktivista.

Szakértők szerint Donald Trump túlságosan optimista a térségben levő fegyverleszereléssel kapcsolatban. Elemzők rámutatnak: a mostani tárgyaláson mindkét félnek konkrét ajánlatokat kell tennie.

Kim Dzsong Un ugyan már felajánlotta a jongbjoni atomlétesítmény leszerelését, de műholdfelvételek szerint ez még nem történt meg.

Donald Trump többször hangsúlyozta: amíg nincsenek további rakétakísérletek, nem sietteti a konkrét megállapodást.

„Nem sürgetek semmit, de a szankciókat nem töröljük el. Véleményem szerint nagyon érdekes 2,5 napunk lesz Vietnamban. Megvan az esélye, hogy elérjük a nukleáris leszerelését egy olyan térségnek, amely nagyon veszélyes volt. Elnökségem kezdetén rakétákat és bombákat lőttek fel, hatalmas tölteteket teszteltek” – nyilatkozta az amerikai elnök.

Tény, hogy 15 hónapja nem került sor ballisztikusrakéta-kísérletekre Észak-Koreában. Szakértők szerint azonban az ázsiai ország továbbra is komoly fenyegetést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!