2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Negyedszer tette le az elnöki esküt Putyin

Hír TV

2018. május 7., hétfő 13:40, frissítve: hétfő 16:13

Negyedszer tette le a hivatali esküt az orosz elnök. Vlagyimir Putyin beiktatási beszédében egy virágzó ország megteremtését ígérte, amely dinamikusnak és lépés tart a globális változásokkal, de nyitott a párbeszédre. Putyin az újabb hat éves ciklus első napján megnevezi az új orosz kormány miniszterelnökét, aki várakozások szerint megint Dmitrij Medvegyev lesz.

Elérte a hivatali nagykorúságot Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető elnökként, vagy miniszterelnökként 18 éve van hatalmon. Ezalatt helyreállította Oroszország nemzeti büszkeségét, kiszélesítette globális hatalmi pozícióit azzal, hogy elcsatolta a Krím-félszigetet az ukrán válságba való beavatkozásával, valamint, azzal, hogy a szíriai polgárháborús helyzet rendezésében megkerülhetetlen tényezővé vált. A legtöbb orosz egy friss felmérés szerint is ezt tartja a legnagyobb teljesítményének.

Hétfőn már a negyedik elnöki ciklusát kezdte meg, miután a március választáson a szavazatok több mint 3/4-ével győzött.

Beiktatására az elnök hivatalból a Nagy Kreml-palotába már nem Mercedesszel, hanem egy új, orosz gyártmányú, Kortezs típusú páncélozott limuzinnal ment.

Az esküt az orosz alkotmányra egy nagyhatalom vezetőjéhez méltó ünnepségen a Kreml András-termében tette le. Beszédében kiemelte, országának áttörésre van szüksége az élet minden területén, hogy egy virágzó államot hozzanak létre. Élete céljának is ezt tartja - tette hozzá.

Minden lehetőséget ki kell használnunk, először is, hogy elérjük a legalapvetőbb célokat, a gazdasági és technológiai áttörést, a versenyképesség növelése érdekében, ami meghatározza a jövőnket. A legfontosabb az emberek új minőségű élete, jóléte, biztonsága, és egészsége. Ezek állnak a politikánk középpontjában. Oroszország az embereké, a lehetőségek állama - mondta Putyin, hozzátéve, hogy lépést kell tartani a globális változásokkal, és nyitottnak kell maradni a párbeszédre.

Bár Putyin a kampányban a demokratikus intézmények, a bíróságok, az önkormányzatok és a civil társadalom megerősítését, illetve a szegénység csökkentését ígérte, a beiktatása előtti hétvégén több mint 1500 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe országszerte az orosz rendőrök a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken.

A 2000 óta épülő putyini rendszer ellen a korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij a Nem cárunk ő nekünk jelmondattal hívta utcára az embereket. Az egyenruhások őt is előállították, pár órával később azonban elengedték. A politikus egyébként elnök-jelöltként indult volna Putyin ellen a választáson, de kizárták - arra hivatkozva, hogy korábban pénzügyi szabálytalanságok miatt elítélték.

Maráczi Tamás a Hír TV külpolitikai szerkesztője Vlagyimir Putyin beiktatási beszédének nemzetközi visszhangját követte:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!