2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Négy halott és hat sebesült a robbanásban

MTI, Hír TV

2018. december 11., kedd 09:30

Öngyilkos merényletet követtek el kedden az afgán hírszerzés több tagja ellen a fővárostól, Kabultól nyugatra, legalább négyen meghaltak, hatan megsebesültek - jelentették hírügynökségek helyi hivatalos forrásokra hivatkozva.

A hírügynökségek egymásnak ellentmondó részleteket közöltek a merénylettel kapcsolatban. Míg a Reuters értesülése szerint a támadó a hírszerzés tagjait vette célba, addig a többi hírügynökség szerint egy biztonsági konvojt támadott meg.

A támadó Pagman város határánál hozta működésbe a robbanószerrel megpakolt autót a biztonsági konvoj közelében - jelentette ezzel szemben az AP amerikai és a dpa német hírügynökség Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivőre hivatkozva.

Az EFE spanyol hírügynökség korábban szintén Rahímire hivatkozva arról számolt be, hogy a merénylő a testére erősített robbanószerkezetet hozta működésbe. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

Mindeközben az ország déli, Kandahár nevű tartományában legalább nyolc rendőr meghalt a szélsőséges iszlamista tálibok éjszakai, órákig tartó támadásában egy biztonsági ellenőrzőpontnál - közölte Azíz Ahmad Azízi, a tartományi kormányzó szóvivője. A támadókat visszaverték, közülük tizenegyet megöltek - tette hozzá.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A szélsőséges iszlamisták az elmúlt időszakban megerősítették helyzetüket a kabuli kormánnyal szemben, amely jelenleg az ország alig 55 százalékát tartja ellenőrzése alatt, ami a legalacsonyabb szint az Afganisztán Újjáépítéséért Felelős Különleges Főfelügyelő (SIGAR) amerikai felügyeleti hatóság 2015 óta vezetett nyilvántartásában.

Bár az afgán erők már nem hozzák hivatalosan nyilvánosságra veszteségeiket, a SIGAR szerint az idén május és október között rekordmagasságba hágott.