2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Négy halott a kampányrendezvényen történt robbanásokban

2015. június 6., szombat 12:05, frissítve: szombat 13:19

Négy halálos áldozata és csaknem kétszáz sebesültje van a pénteki törökországi robbantásoknak. Az ország délkeleti részén, egy kurd ellenzéki párt kampányrendezvényén történt a két robbanás. A gyűlésen több ezren vettek részt. Szemtanúk szerint bombamerénylet történhetett, de ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. A török elnök szerint provokációról lehet szó, amelynek célja, hogy növelje a feszültséget a vasárnapi parlamenti választás előtt.

Vízágyúval oszlatott a rendőrség a délkelet törökországi Dijarbakirban. A kurd többségű városban a tüntetők azután kerültek összetűzésbe a hatóságokkal, hogy több robbanás szakította félbe a legnagyobb törökországi kurd párt rendezvényét. Többen meghaltak és százak kerültek kórházba. Egyelőre nem tudni, hogy merénylet vagy baleset történt-e.

A török államfő, akinek pártja a vasárnapi parlamenti voksolás legnagyobb esélyese, azt mondja, ez az eset nem befolyásolja a választás lebonyolítását. „Tény, hogy ez az eset a vasárnapi választás előtt két nappal történt, ez viszont nem vethet árnyékot a voksolásra. Mindenképpen lesz szavazás. Mindent megteszünk azért, hogy a legjobb körülmények közt történjen a választás, ezért szigorítunk a biztonsági intézkedéseken” – közölte a történtek után Recep Tayyip Erdogan.

Törökország lakosságának egytizede kurd származású. Politikai képviseletük, a Demokratikus Néppárt a felmérések szerint a szavazatok 10 százalékát szerezheti meg, ami azt jelentené, hogy bejutna a parlamentbe és megtörné a több mint tíz éve hatalmon lévő AK-párt egyeduralmát. A kormánypárt ugyanakkor abban bízik, hogy elegendő mandátumot szerez az alkotmány módosításához, amellyel kiszélesítené az államfő hatásköreit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!